Επικαλύψεις θερμικού Φράγματος - Δήμου, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών.Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, 2014)
Οι Επικαλύψεις Θερμικού Φάσματος (TBCs) χρησιμοποιούνται στα πιο θερμά τμήματα των αεροκινητήρων με σκοπό την προστασία των μεταλλικών τους επιφανειών από τις υψηλές θερμοκρασίες και την οξείδωση. Παρέχουν έτσι τη δυνατότητα λειτουργίας τους σε θερμοκρασίες υψηλότερες των σημείων τήξεώς των μετάλλων και συμβάλουν στην αύξηση της απόδοσης και του ορίου ζωής τους. Επί του παρόντος, TBCs τελευταίας τεχνολογίας βασίζονται στη χρήση 7-8 wt% Y2O3- σταθεροποιημένης ZrO2 (7-8 YSZ). Ωστόσο, το μεγάλο μειονέκτημα της YSZ, που είναι ο περιορισμός χρήσης της μέχρι τους 1200 °C (σε υψηλότερες θερμοκρασίες συμβαίνει μετασχηματισμός φάσης), καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανεύρεσης νέων υλικών με δυνατότητα χρήσης σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα Lanthanum hexaaluminates: LaMgAl11O19 και LaAl11O18, λόγω των εξαιρετικών τους ιδιοτήτων είναι ιδανικά για χρήση σε TBC. Συγκεκριμένα οι ιδιότητες αυτές είναι οι ακόλουθες: 1. Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. 2. Σχετικά υψηλός συντελεστής θερμικής διαστολής. 3. Σταθερότητα δομής μέχρι τους 1800 °C. 4. Αντοχή στους θερμικούς κύκλους κόπωσης παρόμοια με την YSZ και 5. Αντοχή στους θερμικούς αιφνιδιασμούς. Για τις ανάγκες της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας επιχειρήθηκε σύνθεση LaAl11O18 χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Pechini συνοδευόμενη από έψηση στους 1400 °C για 20h. Επιπλέον, επιχειρήθηκε σύνθεση LaMgAl11O19 με τη μέθοδο Pechini συνοδευόμενη από έψηση στους 1400 °C για 20h, καθώς και με τη Μηχανοχημική Ενεργοποίηση (Μechanochemical Activation, MA) στις 750rpm και 1000rpm συνοδευόμενη από έψηση στους 1200 °C για 10h. Η σκόνη LaAl11O18 που σχηματίστηκε δεν ήταν καθαρή αλλά περιείχε LaAlO3 ως δευτερεύουσα ένωση. Καθαρή ένωση LaMgAl11O19 σχηματίστηκε μόνο με τη μέθοδο Pechini. Με τη ΜΑ σχηματίστηκε σκόνη LaMgAl11O19 η οποία περιείχε τις ενώσεις LaAlO3 και Al2O3