“Move n’Learn” Μία πρόταση εφαρμογής έξυπνων φορητών συσκευών για περιήγηση σε μουσεία. - Κρεμυζάς, Κωνσταντίνος Ε. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα την εύρεση νέων τρόπων εκμάθησης και αντίληψης της τέχνης και της ιστορίας. Έτσι αρκετά μουσεία και εκθεσιακοί χώροι εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Ένα από αυτά τα μέσα είναι οι εφαρμογές έξυπνων φορητών συσκευών που αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση καθώς έχουν πολλές δυνατότητες και βρίσκονται ήδη στα χέρια των περισσότερων επισκεπτών. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες εφαρμογές για μουσεία περιορίζονται σε μια απλή μεταφορά των πληροφοριών των εκθεμάτων σε ψηφιακή μορφή ενώ δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστες και φιλικές προς το χρήστη και ειδικά τις μικρές ηλικίες. Με την παρούσα εργασία γίνεται μία πρόταση για την εκμετάλλευση των υπηρεσιών θέσης (location services) που παρέχει το λειτουργικό σύστημα των συσκευών και την χρήση των τεχνικών της παιχνιδοποίησης (gamification) και των προγραμμάτων επιβραύευσης (loyalty programs) για τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα κάνει πιο εύκολη και συναρπαστική την περιήγηση σε ένα μουσείο και την εμάθηση της ιστορίας. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε το «Move n’ Learn» μια πρότυπη εφαρμογή για συσκευές iOS. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη του μουσείου να βλέπει εύκολα πληροφορίες για τα εκθέματα που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή κοντά του, με τη χρήστη της τεχνολογίας iBeacon, δηλαδή την τοποθέτηση μικρών πομπών Bluetooth χαμηλής ενέργειας κοντά στα εκθέματα. Εκτός από πληροφορίες για το έκθεμα ξεχωριστά, μπορεί να δει τα εκθέματα του μουσείου τοποθετημένα στους τόπους προέλευσής τους σε έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο αυτός επιλέγει την χρονολογία. Επίσης μπορεί να δει το ιστορικό της περιήγησής του σε μια απεικόνιση χωρο-χρονικού ταξιδιού στο χάρτη. Τέλος, με την επίσκεψή του σε διάφορα εκθέματα και παίζοντας παιχνίδια γρίφους όπως το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και το «βρες τον τόπο προέλευσης» μαζεύει πόντους τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει στο κατάστημα του μουσείου ή σε συνεργαζόμενα μουσεία.