Προστασίες γεννήτριας και μετασχηματιστή συνδεδεμένων στο δίκτυο - Μαστρογιαννόπουλος, Λάμπρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτενείο.Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφονται τα σφάλματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε μια σύγχρονη γεννήτρια και στον μετασχηματιστή ανύψωσης μέσω του οποίου συνδέεται σε ένα δίκτυο ισχύος καθώς και η προστασία έναντι των σφαλμάτων αυτών. Αρχικά περιγράφονται οι χρησιμοποιούμενες διατάξεις μέσω των οποίων πραγματοποιείται η προστασία έναντι των σφαλμάτων. Νευραλγικό κομμάτι για την υλοποίηση των προστασιών είναι ο ηλεκτρονόμος ο οποίος δέχεται τις τιμές των ηλεκτρικών και θερμοκρασιακών μεγεθών. Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα σφάλματα που προκύπτουν σε μια γεννήτρια, οι επιπτώσεις αυτών καθώς και οι μέθοδοι προστασίας έναντι των σφαλμάτων με τη χρήση ηλεκτρονόμων. Μετέπειτα παρουσιάζονται τα σφάλματα που δύναται να προκύψουν σε ένα μετασχηματιστή ισχύος και η προστασία έναντι των σφαλμάτων αυτών. Κύρια λειτουργία των προστασιών της γεννήτριας και του μετασχηματιστή είναι να απομονώνει τον πληττόμενο εξοπλισμό από το δίκτυο ώστε να εκκαθαρίζεται το εκάστοτε σφάλμα που εμφανίζεται. Τέλος με δεδομένα τα στοιχεία μιας σύγχρονης γεννήτριας, ενός μετασχηματιστή ισχύος καθώς και του δικτύου όπου συνδέονται γίνεται ο υπολογισμός των ρυθμίσεων για δεδομένα σφάλματα κατά την εμφάνιση των οποίων πρέπει να ενεργοποιείται η προστασία.