Υδρογεωλογικό καθεστώς πεδιάδας Φαιστού-Τυμπακίου με έμφαση στην ποιότητα των υπογείων νερών - Παρασκάκη, Δανάη Ν. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του καθεστώτος των υπόγειων υδάτων στην πεδιάδα Φαιστού-Τυμπακίου, με έμφαση στην ποιότητα τους. Η εργασία περιλαμβάνει βιβλιογραφική επισκόπηση και μελέτη της ποιότητας των υπογείων νερών στα πλαίσια της παρούσας, με δειγματοληψία από γεωτρήσεις, χημικές αναλύσεις και αξιολόγηση των νέων δεδομένων. Αρχικά γίνεται μια περιγραφή της Κρήτης, της γεωλογίας, κλίματος, λεκάνων απορροής κτλ και στη συνέχεια η μελέτη αφορά συγκεκριμένα την πεδιάδα της Δυτικής Μεσσαράς και ιδιαίτερα τον κάμπο Φαιστού-Τυμπακίου, με αναφορά στο γεωλογικό και υδρογεωλογικό καθεστώς , το κλίμα, το υδρολογικό ισοζύγιο, την υδροχημεία κτλ. Έγινε η συλλογή υφιστάμενων στοιχείων για την περιοχή (χάρτες, σχέδια, µελέτες, στοιχεία ποιότητας, µετρήσεις παροχών, ισχύουσα νοµοθεσία) από διάφορους φορείς και στη συνέχεια λήφθηκαν δείγματα υπογείου νερού με τη βοήθεια του ΤΟΕΒ Τυμπακίου. Ακολούθησε η χημική τους ανάλυση, η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η δημιουργία υδροχημικών χαρτών για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ποιότητα του υπογείου νερού και την καταλληλότητα του για διάφορες χρήσεις. Χρησιμοποιήθηκαν το λογισμικό γεωπληροφορικής arcGIS και το λογισμικό Surfer 11, για τη σχεδίαση ισοπαραμετρικών καμπυλών με σκοπό τη δημιουργία των θεματικών υδροχημικών χαρτών. Επίσης, με τη βοήθεια του Aquachem κατασκευάστηκαν τα υδροχημικά διαγράμματα Durov, Piper, Schoeller, Ludwig-Langelier και Wilcox, για την κατηγοριοποίηση του νερού. Η αξιολόγηση και τα συμπεράσματα των χημικών αναλύσεων οδήγησαν στην παράθεση στοιχείων ποιοτικής υποβάθμισης του υπόγειου νερού του κάμπου Τυμπακίου-Φαιστού και διατύπωση προτάσεων σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή.