Παλλόμενη ροή νερού γύρω από κύλινδρο - Κουρούσης, Γρηγόρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2015)
Αντικείμενο της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η πειραματική μελέτη της παλλόμενης ροής γύρω από ακίνητο κύλινδρο που σχετίζεται με διάφορες πρακτικές εφαρμογές, όπως σε υπεράκτιες κατασκευές και σε υποθαλάσσιους αγωγούς άντλησης - μεταφοράς πετρελαίου. Για την διεξαγωγή του πειράματος χρησιμοποιήθηκε δοχείο νερού, σχήματος αναστραμμένου Π, ταλαντούμενου περί οριζόντιο άξονα επί του οποίου ήταν τοποθετημένος διαφανής κύλινδρος. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε για διάφορες συχνότητες ταλάντωσης του δοχείου, με σκοπό την μελέτη του πεδίου για διάφορες τιμές του αδιάστατου αριθμού Keulegan-Carpenter και της παραμέτρου Sarpkaya β, που προσδιορίζουν το πεδίο ροής. Για τη μέτρηση του μη μόνιμου πεδίου των σχετικών ταχυτήτων ως προς τον κύλινδρο έγινε χρήση της τεχνικής 2D PIV, ενώ με τη βοήθεια επαγωγικού αισθητήρα μετρήθηκαν τα μέσα πεδία για οκτώ χρονικές στιγμές κάθε περιόδου εκτελώντας εν φάσει μετρήσεις, αποτυπώνοντας έτσι την δημιουργία και χρονική εξέλιξη των δημιουργούμενων δινών, τη στροβιλότητα του πεδίου και την ασκούμενη στον κύλινδρο άνωση.