Ανάπτυξη, κατασκευή και δοκιμή τραπεζιού για επιτραπέζια εργαλειομηχανή υψηλής ακρίβειας. - Μακρής, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία κατασκευάστηκε τραπέζι εργαλειομηχανής CNC υψηλής ακρίβειας, το οποίο διαθέτει έναν γραμμικό και ένα περιστροφικό άξονα. Δύο λειαντικοί δίσκοι τοποθετήθηκαν επάνω στο τραπέζι που έχουν σαν στόχο την δημιουργία μικροεργαλείων μέσω διαδικασίας λείανσης. Στην αρχή της εργασίας παρουσιάστηκαν οι διάφοροι μέθοδοι κατασκευής μικροεργαλείων που υπάρχουν στην βιβλιογραφία και εξηγήθηκαν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της κατασκευής μέσω λείανσης. Έπειτα αναζητήθηκε στην βιβλιογραφία και γενικά στο internet ποια είναι τα σημαντικότερα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις εργαλειομηχανές και ιδιαίτερα στις σύγχρονες εργαλειομηχανές. Από την αναζήτηση αυτή διαπιστώθηκε ότι ένα γραμμικό τραπέζι με Cross Roller οδηγούς και γραμμικό ηλεκτροκινητήρα εκπληρούσε τις απαιτήσεις της εργασίας. Σχετικά με τον περιστροφικό άξονα χρησιμοποιήθηκε περιστροφικό τραπέζι που υπήρχε ήδη στο εργαστήριο παραγωγής του πανεπιστημίου, ενώ για την κίνηση αυτού χρησιμοποιήθηκε βηματικός κινητήρας μέσω οδοντωτού ιμάντα. Για την λειτουργία των λειαντικών δίσκων χρησιμοποιήθηκαν δύο ηλεκτροκινητήρες από σκληρούς δίσκους Hitachi, συνεχούς ρεύματος άνευ ψηκτρών και για την οδήγηση αυτών αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε κατάλληλη συσκευή ελέγχου. Για την συναρμολόγηση των παραπάνω εξαρτημάτων, σχεδιάστηκαν σε CAD τα αναγκαία εξαρτήματα και κατασκευάστηκαν στις εργαλειομηχανές που διαθέτει το τεχνικό πανεπιστήμιο της Kaiserslautern. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η συναρμολόγηση των τμημάτων της κατασκευής και η δοκιμή λειτουργίας. Αν και τα υπόλοιπα τμήματα της υπό κατασκευής μηχανής δεν ήταν ακόμη έτοιμα, η κατασκευή δοκιμάστηκε μεμονωμένα. Κατασκευάστηκε τελικά ένα μικροεργαλείο με διάμετρο 4 μm και όλοι οι στόχοι της εργασίας επιτεύχθηκαν.