Θαλάσσια χωροταξική πολιτική στην Ελλάδα. Εφαρμογή στις δυνατότητες αξιοποίησης υδρογονανθράκων. - Μαυροπούλου, Αρετή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η θαλάσσια χωροταξική πολιτική στη Ελλάδα και οι δυνατότητες αξιοποίησης υδρογονανθράκων υπό το πρίσμα αυτής. Για το λόγο αυτό μελετήθηκε εκτενώς η παράκτια ζώνη (ορισμός, σημασία, διαχείριση) και η θαλάσσια χωροταξική πολιτική η οποία εφαρμόζεται τόσο σε Εθνικό (νομοθετικό πλαίσιο) όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία. Επιπρόσθετα, μελετήθηκε η διαθεσιμότητα των υδρογονανθράκων στον Ελληνικό παράκτιο χώρο. Για την καλύτερη εφαρμογή της μελέτης, επιλέχθηκε ως μελέτη περίπτωσης η περιοχή του Δυτικού Κατάκολου όπου εμφανίζει πλήθος παράκτιων δραστηριοτήτων (αλιεία, τουρισμό, υποθαλάσσια καλώδια, χρήσεις γης κ.λπ.), σημαντικά οικοσυστήματα και αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που βρέθηκαν κατά τη βιβλιογραφική ανασκόπηση (νομοθεσίες - ΦΕΚ, στοιχεία για την περιοχή του Δυτικού Κατάκολου) και τους χάρτες που δημιουργήθηκαν για την καλύτερη απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχή μελέτης προέκυψε ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες μια περιοχής πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να εφαρμόζονται οι σχετικές νομοθεσίες. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το περιβάλλον στην αρχική του φυσιογνωμία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να αναπτύσσονται οι υπόλοιπες παράκτιες δραστηριότητες οι οποίες προϋπήρχαν της εξόρυξης. Ως τελευταίο συμπέρασμα προκύπτει ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και γενικά ολόκληρης της χώρας. Τέλος, προτείνονται δράσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πιθανόν θα εμφανιστούν στην περιοχή μελέτης από την εξορυκτική δραστηριότητα.