Ανάπτυξη μαγνητικού αισθητήρα Barkhausen - Αγγελόπουλος, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2014)
Στην παρούσα Μεταπτυχιακή Εργασία περιγράφεται η ανάπτυξη ενός μαγνητικού αισθητήρα Barkhausen. Το φαινόμενο Barkhausen χρησιμοποιείται ως μία μέθοδος Μη Καταστροφικού Ελέγχου για την ανίχνευση ατελειών και για την καταγραφή των ιδιοτήτων των εξεταζόμενων υλικών. Αρχικά, παρουσιάζονται οι μαγνητικοί αισθητήρες, τα χαρακτηριστικά τους και τα είδη τους. Στη συνέχεια, αναφέρονται οι συνήθεις μέθοδοι Μη Καταστροφικού Ελέγχου, οι κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά των μαγνητικών υλικών, αλλά και τα είδη των συνήθων ατελειών που συναντώνται. Επίσης, αναλύεται το φαινόμενο Barkhausen σε θεωρητικό και πειραματικό επίπεδο. Στο πειραματικό μέρος της Εργασίας παρουσιάζεται η σχεδίαση του αισθητήρα και των απαραίτητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και περιγράφονται τα βήματα για την ανάπτυξή τους. Τέλος, παρουσιάζεται η διαδικασία της διεξαγωγής μετρήσεων, τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν και τα συμπεράσματα που προέκυψαν.