Συγκριτική αξιολόγηση συστημάτων GNSS, GNSS/INS, RTS για την εξαγωγή τροχιάς πεζών σε δύσκολα περιβάλλοντα - Κατσιγιάννη, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της παρούσης μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η μελέτη, η σύγκριση και η αξιολόγηση της ολοκλήρωσης των Παγκόσμιων Συστημάτων Εντοπισμού (GNSS) με συστήματα αδρανειακού εντοπισμού (INS) και των ρομποτικών ολοκληρωμένων γεωδαιτικών σταθμών (RTS) σε ποικίλα περιβάλλοντα ορατότητας δορυφόρων. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια κατασκευή (personal navigator) που να επιτρέπει στον χρήστη την μέτρηση της θέσης του πεζού με διαφορετικούς δέκτες και αισθητήρες εντοπισμού ταυτόχρονα στην ίδια πορεία. Επίσης ιδρύθηκαν σημεία ελέγχου σε περιοχή του όρους Υμηττού, σε δασώδεις περιοχές και περιοχές κοντά σε τεχνικά έργα για την καλύτερη σύγκριση των αποτελεσμάτων των διαφορετικών αισθητήρων. Αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελούν επίσης και οι διαφορετικές μέθοδοι σύζευξης (χαλαρή/βαθειά) των δύο αυτών αισθητήρων εντοπισμού. H επεξεργασία της σύζευξης έγινε με χρήση του λογισμικού Inertial Explorer της Novatel. Οι μετρήσεις κατόπιν συγκρίθηκαν με τροχιά παρακολούθησης από ολοκληρωμένο γεωδαιτικό σταθμό με την μέθοδο παρακολούθησης RTS. Οι μετρήσεις αποτυπώθηκαν σε σχέδια του προγράμματος AutoCAD για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Από τα διαγράμματα που προέκυψαν διαπιστώθηκε ότι πρώτα η τροχιά παρακολούθησης εφαρμόζει καλύτερα στα σημεία ελέγχου, ύστερα η ολοκλήρωση GPS/INS με την μέθοδο της χαλαρής σύζευξης υποβοηθούμενη από αρχείο συντεταγμένων των σημείων ελέγχου, κατόπιν με την μέθοδο της χαλαρής σύζευξης και τέλος με την μέθοδο της βαθειάς σύζευξης.