Συσχέτιση μαγνητικών ιδιοτήτων με τη μικροδομή και τις μηχανικές ιδιότητες φερρομαγνητικών συγκολλημένων χαλύβων - Σταθάρας, Ελευθέριος - Χρήστος (Εθνικό Μετσοβίο Πολύτεχνειο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.Τομέας Mεταλλουργίας και Tεχνολογίας Yλικών. Εργαστήριο Μεταλλουργίας, 2014)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία έγινε χρήση μαγνητικών μη-καταστροφικών μεθόδων (Μαγνητικός Θόρυβος Barkhausen και βρόγχος υστέρησης) για τον έλεγχο της ποιότητας και της αξιοπιστίας της συγκόλλησης δοκιμίων υποευτηκτοειδούς χάλυβα ποιότητας AISI 1008. Η αυτογενής τεχνική συγκόλλησης που επιλέχθηκε για την ένωση των μεταλλικών μερών του χάλυβα ήταν η συγκόλληση με δέσμη ηλεκτρονίων (Electron Beam Welding, EBW). Για τον μικροδομικό χαρακτηρισμό κάθε ζώνης συγκόλλησης κόπηκαν δοκίμια και παρατηρήθηκαν στο οπτικό και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Επίσης έγινε ταυτοποίηση των φάσεων από το ακτινοδιάγραμμα περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ. Σκοπός της περεταίρω μελέτης του συγκολλημένου δοκιμίου ήταν η συσχέτιση της μικροδομής με τις μεταβολές των μαγνητικών ιδιοτήτων του δείγματος. ακόμα έγινε προσδιρισμός των παραμενουσών τάσεων με τη μαγνητική τεχνική Barkhausen. τα αποτελέσματα αυτά συγκίθηκαν με πειραματικέςμετρήσεις παραμενουσών τάσεων με τις μεθόδους περιθλασιμετρίας ακτινών Χ και νετρονίων. από την σύγκριση των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία της μαγνητικής απόκρισης. η συσχέτιση της μικροδομής θορύβου παρουσιάζεται στη ζώνη τήξης.με την απομάκρυνση από απο τη ζώνη τήξης ο μαγνητικός θόρυβος παρουσίασε μια ταχύτατη μείωση και έλαβε την ελάχιστη τιμή του στη θερμικά επηρεασμένη ζώνη.