Μελέτη της διάβρωσης συγκολλήσεων χάλυβα DH36 - Πανδή, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη της διάβρωσης της περιοχής συγκόλλησης μεταξύ ελασμάτων ναυπηγικού χάλυβα υψηλής αντοχής DH36. Χρησιμοποιήθηκαν δοκίμια που προήλθαν από τομές συγκολλήσεων ελασμάτων, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με τις μεθόδους GMAW και FCAW. Τα δοκίμια αυτά, αφού προετοιμάστηκαν κατάλληλα (κοπή, λείανση, στίλβωση, χημική προσβολή), εξετάστηκαν στο Οπτικό Μικροσκόπιο. Στη συνέχεια μελετήθηκε η τάση για διάβρωση και ο ρυθμός διάβρωσης για τις δύο διαφορετικές μεθόδους συγκόλλησης, στις διάφορες περιοχές των συγκολλήσεων (Ζώνη Τήξης, Θερμικά Επηρεασμένη Ζώνη) και στο Μέταλλο Βάσης, με τη χρήση ηλεκτροχημικών μεθόδων. Οι πειραματικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτροχημικό κελί τύπου Flat Cell τριών ηλεκτροδίων. Τα δοκίμια εκτέθηκαν σε διάλυμα NaCl 3.5% w/v και με τη βοήθεια ποτενσιοστάτη εφαρμόστηκε η τεχνική της ανοδικής πόλωσης (Tafel) και η Ηλεκτροχημική Φασματοσκοπία Εμπέδησης (EIS).