Οι Επιπτώσεις της Κλιματκής Αλλαγής στον Σχεδιασμό του Πράκτιου Χώρου. Εφαρμογή στη Νότιο Πιερία. - Νίκου, Μαρία (Εθνικοό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2014)
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βασικές αιτίες της οποίας είναι η θερμική διαστολή των ωκεανών και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή IPCC, προβλέπεται ΑΣΘ από 0,18μ έως 0, 82μ μέχρι το τέλους του αιώνα. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις παράκτιες περιοχές και οικοσυστήματα και ιδιαίτερα περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο η οποίες παρουσιάζουν έντονη παράκτια οικιστική ανάπτυξη και πληθώρα οικονομικών δραστηριοτήτων. Η παρούσα μελέτη τείνει να εξετάσει κατά πόσο θα επηρεάσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας τους οικισμούς Πλαταμώνα και Νέων Πόρων στον Νομό Πιερίας. Το μοντέλο βασίστηκε στις εκτιμήσεις της IPCC χρησιμοποιώντας το λογισμικό GIS. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Περιοχή του Πλαταμώνα θα είναι ευάλωτη σε ΑΣΘ πάνω από 1μ με επιπτώσεις κυρίως στην ακτογραμμή και τμήμα της παράκτιας ζώνης και ενώ ο οικισμούς των Νέων Πόρων εμφανίζεται αρκετά ευάλωτος και σε ΑΣΘ μικρότερη των 0,50 μ.