Μελέτη οπτικών διακοπτών πυριτίου (Si) για τη δρομολόγηση πληροφορίας σε υπολογιστικά κέντρα - Χούπα, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η μελέτη ενός 4x4 οπτικού διακόπτη με δύο διαφορετικές τεχνολογίες υλοποίησης. Μελετώνται οι βασικές δομές που χτησιμοποιούνται στην υλοποίηση του διακόπτη (VCSEL,PD, συμβολόμετρο Mach-Zehnder), παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά τους και μοντελοποιούνται προς την υλοποίηση του οπτικού διακόπτη. Εξετάζεται η δυνατότητα κλιμάκωσης της δομής σε συνθετότερες διατάξεις καθώς και η προσάρτηση του διακόπτη πάνω σε οπτικό κυματοδηγό.