Ανάπτυξη Μοντέλου Αναφοράς για τη Διαχείριση της Ζήτησης Προσαρμοσμένο σε Επιχειρήσεις με SAP ERP - Καραντώνη, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2014)
Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τη διαρκή αύξηση του ανταγωνισμού, την οικονομική αστάθεια, την ποικιλία προϊόντων και τη μείωση του κύκλου ζωής τους. Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας κατέχει κομβική θέση στη διοίκηση ενός οργανισμού, προκείμενου να παρέχει το βέλτιστο δυνατό προϊόν ή υπηρεσία στον τελικό πελάτη, στο ελάχιστο δυνατό κόστος. Η μεταβλητότητα της ζήτησης αποτελεί ένα από τους σοβαρότερους λόγους για την αποσταθεροποίηση της αλυσίδας. Η μη αποτελεσματική αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα με άμεσες συνέπειες όπως αυξημένα αποθέματα ασφαλείας ή απρόβλεπτη εξάντληση τους, μείωση της ευελιξίας της εφοδιαστικής, απώλεια πελατών, αποδιοργάνωση των προγραμμάτων παραγωγής, που συνεπάγονται αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων διαδικασιών, που τέμνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Η μοντελοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών, μέσω των μοντέλων αναφοράς, προσφέρει έναν οργανωμένο και συστημικό τρόπο για το σχεδιασμό, την ανάλυσή, τον έλεγχο και τη μέτρηση της απόδοσής τους. Τα μοντέλα αναφοράς (γενικά και μερικά) και οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν χρησιμοποιούνται ως οδηγός για την ανάπτυξη ειδικών προτύπων που βρίσκουν εφαρμογή σε κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση. Ακόμα γεγονός είναι η όλο και συχνότερη εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων ERP για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Κύριο αντικείμενο των συστημάτων είναι ο συντονισμός και η ορθολογική χρήση των επιχειρησιακών πόρων (εργασία, υλικά, κεφάλαια). Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αναπτύσσεται ένα μοντέλο αναφοράς εφοδιαστικής αλυσίδας, εστιασμένο στην διαχείριση της ζήτησης, προσαρμοσμένο σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με SAP ERP. Το προτεινόμενο μοντέλο χαρακτηρίζεται ως μοντέλο προσανατολισμένο στην διαδικασία ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την πληροφοριακή όψη (IT VIEW), με τη μορφή κινήσεων (SAP transactions). Στοχεύει να παρέχει εύκολη κατανόηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των διαδικασιών του λειτουργικού επιπέδου της εφοδιαστικής αλυσίδας στα εμπλεκόμενα μέρη, δίνοντας έμφαση στη χρήση του ERP συστήματος για την εκτέλεση των διαδικασιών. Η σύγκριση των διαδικασιών του προτεινόμενου μοντέλου με τις ήδη υφιστάμενες διαδικασίες μιας επιχείρησης, προσφέρει από τη μια τη δυνατότητα για βελτίωσή τους καθώς αναδεικνύει τα κενά και φωτίζει τις προβληματικές περιοχές, ενώ από την άλλη αυξάνει το επίπεδο ευελιξίας για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας της ζήτησης. Τέλος το μοντέλο προσδίδει τεχνικές λεπτομέρειες στην ανάλυση ώστε ο τελικός χρήστης να είναι σε θέση να αντιληφθεί τα προαπαιτούμενα των διαδικασιών που εκτελούνται, με χρήση του συστήματος SAP.