Ιμαρέτ-Στη σκιά του ρολογιού: Ιμαρέτ-Φεϋζούλ: Επανερμηνεύοντας τα τεμένη της Άρτας - Κοντογιάννης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2014)
“ Ένα Ιμαρέτ είναι η γη. Το Ιμαρέτ του Θεού. Και εμείς οι φτωχοί, τα ορφανά και οι ταξιδιώτες της ζωής, που μας φιλοξένει.” Η περιήγηση στην Άρτα με οδηγό ένα μυθιστόρημα για την πόλη του 19ου αιώνα φέρνει τον μελετητή αντιμέτωπό με τα ίχνη της οθωμανικής της περιόδου. Δυο χαρακτηριστικά κτίσματα που σώζονται ως σήμερα είναι τα τεμένη του Φαϊκ Πασά και του Φεϋζουλλαχ. Η παρούσα διπλωματική εργασία έρχεται, μέσα από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των κτηρίων και την ιστορική τεκμηρίωση τους, να αναδείξει την ιστορική τους σημασία στην Άρτα του σήμερα. Επιπρόσθετα προτείνει τον επαναπροσδιορισμό τους μέσα στην πόλη όχι μόνο ως μουσεία του εαυτού τους αλλά προσδίδοντας τους χρήσεις ήπιου χαρακτήρα και προσφέροντας δραστηριότητες καθιστώντας τα ενεργά μέλη της πόλης. Συγκεκριμένα προτείνεται για το τέμενος του Φεϋζουλ η οργάνωση του, ως χώρου φύλαξης, αποκατάστασης και έκθεσης των ευρημάτων της τοπικής Βυζαντινής εφορίας αρχαιοτήτων. Ενώ το τέμενος του Φαϊκ Πασά συγκεντρώνει την ιστορική καταγραφή της οθωμανικής περιόδου της πόλης και παράλληλα οργανώνεται ένας χώρος καταγραφής της βαλκανικής μουσικής κληρονομιάς. Τέλος για τα δυο μνημεία προτείνεται η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω δραστηριοτήτων στο παράκτιο τμήμα της πόλης επαναπροσδιορίζοντας την σχέση Άρτας και του ποταμού Αράχθου.