Υδροβιότοπος_Γιάλοβα_μία διερεύνηση - Μυλωνάς, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2014)
Η διπλωματική εργασία έχει στόχο τη διερεύνηση της σχέσης του φυσικού περιβάλλοντος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας με τις στρατηγικές προστασίας και διάσωσης της. Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο σπάνιο σταυροδρόμι πολιτιστικών, ιστορικών και περιβαλλοντικών διαδρομών. Τα μυκηναϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά και ενετικά μνημεία συναντούν την απαρχή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος σε ένα περιβάλλον εντατικής αγροτικής παραγωγής (ελιά) και μοναδικού φυσικού κάλλους. Το ενδιαίτημα της λιμνοθάλασσας, εξαιρετικής περιβαλλοντικής αξίας, φιλοξενεί πλήθος μεταναστευτικών πτηνών στην πρώτη τους στάση στην Ευρώπη. Το περιβάλλον της λιμνοθάλασσας όμως παρουσιάζει συνεχή υποβάθμιση τις τελευταίες δεκαετίες (αποψίλωση, κυνήγι, μόλυνση). Με τα δεδομένα αυτά, γίνεται προσπάθεια προσδιορισμού των ποιοτήτων της λιμνοθάλασσας και επαναπροσδιορισμού των ορίων της. Στην συνέχεια, σε επίπεδο σχέδιου γενικής διάταξης, προτείνονται χρήσεις και χαράξεις διαδρομών με άξονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την αναβάθμιση του τοπιού και την προστασία των οικοσυστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, αποκόπτεται η πρόσβαση οχημάτων, χαράσσονται πλήθος διαδρομών και χωροθετούνται σημεία παρατήρησης με στόχο την γνωριμία με τα οικοσυστήματα. Ταυτόχρονα, οργανώνονται τρεις κεντρικοί κόμβοι λειτουργιών σε διαφορετικά σημεία του υδροβιότοπου. Προτείνεται έτσι, η δημιουργία φορέα διαχείρισης του υδροβιότοπου, οργανωμένα σημεία έκθεσης και προβολής, σημεία κατασκήνωσης, αναψυκτήρια (καντίνα/εστιατόριο), κατάστημα κ.α. Στη συνέχεια η εργασία επικεντρώνεται σε μια διεισδυτικότερη προσέγγιση στον πρώτο κόμβο, στην περιοχή του εγκαταλειμμένου ιχθυογεννητικού σταθμού. Σε επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, επιλύεται εντός του χώρου που ορίζει ο σταθμός το προτεινόμενο κτιριολογικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει τα γραφεία του φορέα διαχείρισης, ιατρείο για ζώα και κέντρο πρώτων βοηθειών, πωλητήριο, εστιατόριο και χώρο φιλοξενίας επισκεπτών επιστημόνων. Δημιουργείται εκθεσιακός περίπατος που αφορά την ιστορία του υδροβιότοπου, την χλωρίδα του, την εξέλιξη και την πτήση των πτηνών. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια αναλυτικότερη παρουσίαση της οικοδομικής πρότασης των παραπάνω κτιριακών μονάδων που κατά κύριο λόγο αποτελούν ξύλινες πλήρως αναστρέψιμες κατασκευές.