Αξιοποίηση Αλληλεπίδρασης του Χρήστη σε Συστήματα Διερευνητικής Αναζήτησης - Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2014)
Σε αυτή την εργασία, το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η δυνατότητα ύπαρξης και υλοποίησης ενός μοντέλου που να περιγράφει την συμπεριφορά των χρηστών σε μια μηχανής διερευνητικής αναζήτησης και τι οφέλη θα μπορούσε αυτό να έχει στην λειτουργικότητα της μηχανής καθώς και στην βελτίωση εμπειρίας των χρηστών. Για να μπορέσουμε να μελετήσουμε αυτό το πρόβλημα καθώς και πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις συνήθειες των χρηστών σε μια εφαρμογή διερευνητικής αναζήτησης , χρησιμοποιήσαμε την υπάρχουσα εφαρμογή διερευνητικής αναζήτησηςCRUISE ( CreativeUsercentricInspirationalSearch)του εργαστηρίου IMU (InformationManagementUnit) του Ε.Μ.Π. Έτσι με βάση αυτή την εφαρμογή εξαγάγαμε τα δεδομένα των συνηθειών των χρηστών μέσω ιστορικού των κινήσεων τους και προσεγγίσαμε το βασικό πρόβλημα με την βοήθεια των Κρυφών Μαρκοβιανών Μοντέλων κατασκευάζοντας ένα μοντέλο που προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα προβλέποντας όσο το δυνατόν καλύτερα τις επόμενες κινήσεις των χρηστών στην εφαρμογή.