Διαχείριση Κινδύνου Πλημμύρας με Σκοπό την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Μέσω Υδραυλικών Μεθόδων και Τεχνολογιών GIS - Τζήμα, Κλεοπάτρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη και διαχείριση κινδύνου πλημμύρας για μια συγκεκριμένη περιοχή, αξιοποιώντας υδραυλικές μεθόδους και τις υπολογιστικές δυνατότητες λογισμικών επεξεργασίας, ανάλυσης και απεικόνισης γεωγραφικών πληροφοριών. Ο στόχος της μελέτης αφορά αφενός στην εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου (Hazard) και της διακινδύνευσης (Risk) που συνεπάγεται ένα πλημμυρικό γεγονός και αφετέρου στον καθορισμό κατάλληλων μέτρων προσαρμογής σε τέτοια φαινόμενα, με σκοπό την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της εξεταζόμενης περιοχής.