Ανάπτυξη Μεθοδολογίας Εκτίμησης του Υδατικού Αποτυπώματος με Χρήση Τεχνολογιών GIS – Εφαρμογή στο Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Πελοποννήσου (ΥΔ01) - Μαρίνη, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2014)
Το νερό αποτελεί αναντικατάστατο φυσικό πόρο. Οι τρέχουσες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από φαινόμενα όπως ο υπερπληθυσμός, οι έντονες κλιματικές αλλαγές, η υπερκατανάλωση και η ρύπανση, καθιστούν το νερό ως την πλέον ευαίσθητη και θιγόμενη περιβαλλοντική μεταβλητή. Καθίσταται, έτσι, επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες για νερό όσο και τις υδατικές ανάγκες των οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τις απαιτούμενες ποσότητες και την κατάλληλη ποιότητα των υδάτων, προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.