Ανίχνευση αδιαπέραστων επιφανειών σε υψηλής ανάλυσης τηλεπισκοπικά δεδομένα μεγάλων διαστάσεων - Μπούσουλας, Γρηγόριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2014)
Η διπλωματική αυτή εργασία πραγματεύεται διεξοδικά μεθόδους και τεχνικές ανίχνευσης και εντοπισμού αδιαπέραστων επιφανειών (ανθρωπογενών κατασκευών), μέσα από διαδικασίες μη επιβλεπόμενης και επιβλεπόμενης ταξινόμησης. Το τελικό αποτέλεσμα της εξαγωγής των χαρακτηριστικών αυτών δύναται να έχει διανυσματική μορφή για να είναι εφικτή η περαιτέρω εκμετάλλευσή τους σε εφαρμογές ενημέρωσης γεωχωρικών βάσεων δεδομένων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης, όπως World_View-2 (Digital Globe) και Pleiades (Astrium). Η μελέτη αυτή ουσιαστικά διερευνά το κατά πόσο δύναται τα τελικά αποτελέσματα της ανίχνευσης και εντοπισμού να ενταχθούν σε μία διαδικασία παραγωγής και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την αναθεώρηση χαρτών. Πιο συγκεκριμένα: Στο πρώτο Kεφάλαιο παρουσιάζεται ο στόχος και η συνεισφορά της εργασίας. Στο δεύτερο Κεφάλαιο πραγματοποιείται μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Αρχικά αναλύονται οι βασικότερες αρχές της Τηλεπισκόπησης και οι μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν για την εκπόνηση της εργασίας, ενώ στη συνέχεια αναλύονται οι εργασίες που συνδέονται με τις αδιαπέραστες επιφάνειες. Στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 3 έχουμε την αναλυτική παρουσίαση των σύγχρονων δορυφορικών συστημάτων μέσης και υψηλής χωρικής ανάλυσης. Στο Kεφάλαιο 4 παρουσιάζονται οι πειραματικές προεπεξεργασίες που έγιναν σε γεωχωρικά δεδομένα και δεδομένα αναφοράς, καθώς και τα αποτελέσματα από τις ταξινομήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Στο Κεφάλαιο 5 ακολουθεί η ποιοτική και ποσοτική αξιολόγησή με τους αντίστοιχους δείκτες και παρατίθενται τα κυριότερα προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν από ολόκληρη την διαδικασία των μεθοδολογιών που χρησιμοποιήθηκαν. Τέλος, στο Κεφάλαιο 6 περιλαμβάνονται τα τελικά συμπεράσματα από το σύνολο της διπλωματικής εργασίας, καθώς επίσης και προτάσεις για μελλοντική βελτίωση και επέκταση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.