Υπολογισμός των εκλυόμενων αέριων ρύπων από πλοία μέσα σε λιμένες-Η περίπτωση (case study) του λιμένα του Πειραιά - Κακογιάννης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2013)
Tα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία αύξηση της εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων από πλωτά μέσα. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες προκειμένου να υπολογιστούν οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων από την ναυτιλία. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν οτι οι εκπομπές από τα πλοία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση.Σαφέστατα, η εκλυση των ατμοσφαιρικών ρύπων αποκλειστικά μέσα σε λιμένες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές εκπομπές από τη ναυτιλία.Παρόλο αυτά συνιστούν πηγές συγκεντρωμένων εκπομπών καυσαερίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα λιμάνια βρίσκονται συνήθως σε αστικά κέντρα, και επομένως η έκλυση ρύπων όπως αυτών των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και οξείδιων του αζώτου (Nox), αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του θείου (SOx) προκαλλούν αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία των κατοίκων, πέρα απο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη διπλωματική, έχοντας συγκεντρώσει, αξιολογήσει και αναλύσει όλα τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από παγκόσμιους περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, θα προχωρήσει σε έναν αναλυτικό θεωρητικό υπολογισμό των εκλυόμενων αερίων ρύπων, λόγω της λειτουργίας των πλωτών μέσων εντός των λιμένων. Με τον όρο θεωρητικό, νοείται η εκτίμηση ή απογραφή των εκλυόμενων ρύπων με χρήση ενός μαθηματικού μοντέλου χωρίς εκτέλεση πειραματικών μετρήσεων. Το βασικό μοντέλο που παρουσιάζεται έχει αναπτυχθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (U.S. Environmental Protection Agency - Current Methodologies in Preparing Mobile Source Port-Related Emission Inventories - Final Report - April 2009) και βασίζεται σε δεδομένα δραστηριότητας των πλωτών μέσων. Απαραίτητη προυπόθεση, πριν πραγματοποιηθεί αυτή η απογραφή, ήταν η άριστη γνώση των νομοθετικών ρυθμίσεων και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των θαλάσσιων μεταφορών ως προς την περιβαλλοντική συμμόρφωση.Με τα θέματα αυτά πραγματεύονται τα τρία πρώτα κεφάλαια της εργασίας. Η εφαρμογή του μαθηματικού μοντέλου εκτίμησης των εκλυόμενων αέριων ρύπων έγινε για το λιμάνι του Πειραιά ως case study και παρουσιάζεται στο τέταρτο μέρος της διπλωματικής.Τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπό εξέταση επιβατικών πλοίων, καθώς και οι κινήσεις και οι χρόνοι παραμονής στο λιμένα του Πειραιά έγινε προσπάθεια να εξαχθούν από τις πλεόν αξιόπιστες πηγές όπως το Υπουργείο Ναυτιλίας, νηολόγια – ναυτικοί κατάλογοι και αυτόματα συστήματα αναγνώρισης θέσης (AIS). Η μελέτη έγινε σε περίοδο θερινής λειτουργίας του λιμανιού και για διάστημα 8 ημερών.Αφορά αποκλειστικά τα επιβατικά πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή του λιμανιού του Πειραιά, όχι μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής του λεκανοπεδίου, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα και να διαμορφωθούν πολιτικές και μέτρα περιορισμού των εκπομπών με στόχο τη σταδιακή βελτίωση του περιβάλλοντος