Experimental testing of a two stage infusion prototype peristaltic pump for the determination of its efficiency - Κοντολάτης, Ευστάθιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Βιορευστομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 2014)
Η παρούσα διπλωματική έχει στόχο τον προσδιορισμό των καμπύλων έγχυσης πρότυπης περισταλτικής αντλίας δύο σταδίων έγχυσης καθώς και τη θεωρητική σύγκριση των μεγεθών έγχυσης και αναρρόφησης τριών περισταλτικών αντλιών μεταξύ τους, της προαναφερόμενης αντλίας, μιας κυματοειδούς περισταλτικής αντλίας και μιας ακόμα αντλίας δύο σταδίων έγχυσης με διαφορετικό σχεδιασμό από αυτόν της προηγούμενης. Αρχικά, γίνεται μια βιβλιογραφική μελέτη πάνω στις αρχές λειτουργίας αυτών των αντλιών, έπειτα συγκρίνονται θεωρητικά οι ποσότητες ρευστού που εγχύονται και αναρροφούνται σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες αντλίες. Κατόπιν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα πειράματα συναρμολογείται η αντλία και διαμορφώνεται κατάλληλα η πειραματική διάταξη. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων ώστε να εξαχθούν οι χαρακτηριστικές καμπύλες της αντλίας και να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία της αντλίας. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Βιορευστομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του τομέα Ρευστών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Τα έκκεντρα της αντλίας και τα έμβολα της κατασκευάστηκαν στο μηχανουργείο της εταιρίας «ΕΟΝ κατασκευές».