Ανάπτυξη λογισμικού για τον υπολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος ξενοδοχείων - Αλεξόπουλος, Αλέξανδρος Χ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος ξενοδοχειακών μονάδων που προέρχεται από τα υλικά επικάλυψης των δαπέδων τους. Λαμβάνοντας υπόψη εθνικές διατάξεις, διεθνείς βάσεις δεδομένων, συντελεστές και παραδοχές, αναπτύχθηκε λογισμικό εργαλείο στο περιβάλλον του Microsoft Excel που υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα των υλικών δαπέδου, έπειτα από εκτίμηση του εμβαδού κάθε επιμέρους κλειστού χώρου μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκει εφαρμογή τόσο σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες όσο και στη φάση προμελέτης νέων, με κύριο στόχο την περιβαλλοντική αξιολόγησή τους καθώς και τον προσδιορισμό των υλικών εκείνων που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, κρίθηκε αναγκαία η πολύπλευρη προσέγγιση του ζητήματος. Αρχικά, πραγματοποείται ιστορική αναδρομή στην αρχιτεκτονική των ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στον ευρωπαικό όσο και στον ελλαδικό χώρο, ενώ στη συνέχεια αποτυπώνεται η αλληλοεπηρεαζόμενη εξέλιξη του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου, εξεταζόμενη σε εύρος εικοσαετίας με κομβικό σημείο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στις επιδράσεις του κτιριακού τομέα και του τομέα του τουρισμού. Δεδομένης της ανάγκης άμβλυνσης των επιπτώσεων, γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία της βιώσιμης δόμησης καθώς και στα εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής αξιολόγησης, με σημαντικότερο την Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) για τον προσδιορισμό του Ανθρακικού Αποτυπώματος. Ακολουθεί η παρουσίαση της μεθοδολογίας της έρευνας που προηγήθηκε της ανάπτυξης του λογισμικού εργαλείου και αναλύονται οι διατάξεις και οι βάσεις δεδομένων που ενσωματώθηκαν τελικά στο πρόγραμμα. Για την πληρέστερη παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος, δίνεται οδηγός χρήσης καθώς και πλήρες παράδειγμα εφαρμογής του για υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα μεγάλης δυναμικότητας, ενώ παρατίθενται και τα αποτελέσματα του προγράμματος για συνολικά έξι μονάδες του νομού Αττικής. Για τον έλεγχο ακριβείας των εκτιμήσεων και των υπολογισμών, γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά βοηθητικού λογισμικού εργαλείου που βασίζεται σε πραγματικές επιμετρήσεις. Τέλος, από τα αποτελέσματα των δύο εργαλείων προκύπτει πλήθος συμπερασμάτων για την πολυπλοκότητα του ζητήματος καθώς και για την αξία αποτελεσματικότερης προσέγγισής του