Αναδραστικός χρονοπρογραμματισμός έργων με την χρήση γενετικού αλγορίθμου - Πετρίδης, Ιάσων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2014)
Η αβεβαιότητα είναι εγγενής στη διαχείριση του έργου. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα χρονοπρογράμματα έργων τείνουν να διαφοροποιηθούν και, επομένως, έχουν ανάγκη για επαναπρογραμματισμό, έτσι ώστε να συνεχίσει το έργο. Η χρήση των κανονικών μεθόδων χρονοπρογραμματισμού σε τέτοιες περιπτώσεις τείνει να δημιουργήσει νέα χρονοπρογράμματα που είναι είτε πάρα πολύ διαφορετικά από το αρχικό χρονοπρόγραμμα ή σχετικά ασταθή σε περαιτέρω διαφοροποιήσεις. Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να προταθεί μια αναδραστική μέθοδος χρονοπρογραμματισμού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναθεώρηση ή την εκ νέου βελτιστοποίηση ενός ήδη κατασκευασμένου αρχικού χρονοπρογράμματος όταν συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα, λαμβάνοντας υπ 'όψιν το υπάρχον χρονοπρόγραμμα και τις δραστηριότητες που έχουν ήδη γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Η προτεινόμενη προσέγγιση βασίζεται σε ένα υβριδικό αλγόριθμο που συνδυάζει τον γενετικό αλγόριθμο με το σειριακό σύστημα παραγωγής χρονοπρογράμματος και στοχεύει στην παροχή γρήγορης ανταπόκρισης και πολλαπλών σενάρια επίλυσης στον διαχειριστή του έργου, έτσι ώστε να χειρίζεται αποτελεσματικά τις πραγματοποιημένες ή μελλούμενες διαφοροποιήσεις.