Σχεδιασμός Σύμμικτων Κόμβων Δοκών-Υποστυλωμάτων - Θαρωνιάτη, Κυριακή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2014)
Η δυνατότητα αξιοποίησης της καμπύλης σχεδιασμού ροπής-στροφής των κόμβων στην ανάλυση και στον σχεδιασμό ενός φορέα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, αφενός λόγω ακριβέστερης προσομοίωσης της πραγματικής συμπεριφοράς του φορέα και αφετέρου λόγω της δυνατότητας εκμετάλλευσης της μετελαστικής απόκρισης των κόμβων σε περιπτώσεις σχεδιασμού με αυξημένες απαιτήσεις πλαστιμότητας. Ωστόσο, όσον αφορά τους σύμμικτους φορείς δεν υπάρχει ένα σαφές και πλήρες πλαίσιο προσδιορισμού των δομικών ιδιοτήτων των κόμβων τους και προς το παρόν αντιμετωπίζονται ως μεταλλικοί. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η εκτίμηση των δομικών ιδιοτήτων ενός σύμμικτου κόμβου δοκού- υποστυλώματος και η σύγκριση της ροπής αντοχής και της αρχικής δυσκαμψίας με τον αντίστοιχο μεταλλικό. Όσον αφορά την στροφική ικανότητα του κόμβου εξετάζεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη στροφή, με βάση το ασθενέστερο συστατικό μέρος, και δεν προσδιορίζεται η ακριβής τιμή της. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόζεται η μέθοδος των συστατικών μερών του μέρους 1.8 του Ευρωκώδικα 3, η οποία επεκτείνεται λαμβάνοντας υπόψη τον οπλισμό και την πλάκα σκυροδέματος ως επιπλέον βασικά συστατικά μέρη ενός σύμμικτου κόμβου. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περίπτωση σύνδεσης δοκού-υποστυλώματος με κοχλιωτή μετωπική πλάκα, η οποία αποτελεί και τη συνηθέστερη περίπτωση σύνδεσης. Αποδεικνύεται, εν τέλει, ότι στην περίπτωση που ένας κόμβος σύμμικτου φορέα μελετηθεί ως μεταλλικός υπάρχει σημαντική υποτίμηση της ροπής αντοχής. Επίσης, φαίνεται ότι για την δυσκαμψία δεν μπορεί να προκύψει ένα ασφαλές συμπέρασμα σύγκρισης.