Ξύλινες κατοικίες με πυκνό και ελαφρύ σκελετό για άστεγους πολίτες - Διαμαντή, Έλενα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, 2014)
Η διπλωματική εργασία έχει ως θέμα την κατασκευή ξύλινων κατοικιών με πυκνό και ελαφρύ σκελετό, οι οποίες προορίζονται για τη στέγαση ατόμων που μένουν άστεγοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές κτλ. Οι κατοικίες αποτελούνται από προκατασκευασμένα μέρη (υποστηλώματα, τοιχοποιίες, πατώματα), με κύριο δομικό υλικό το ξύλο, τα οποία συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται εύκολα. Είναι ελαφριές και ευέλικτες κατασκευές καθώς μεταφέρονται και τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα στο οικόπεδο. Η κεντρική ιδέα της εργασίας είναι η δημιουργία ενός δικτύου κατοικιών εντός ενός Δήμου που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών οι οποίοι ανήκουν σε αυτόν και μένουν άστεγοι. Το δίκτυο αυτό θα μπορεί να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα σε οποιονδήποτε Δήμο της Ελλάδας. Για την αναπαράσταση του δικτύο κατοικιών επιλέγεται ο Δήμος Αιγάλεω όπου στη συνέχεια επιλέγονται 9 οικόπεδα, κατάλληλα για την τοποθέτηση των ξύλινων κατοκιών. Εστιάζοντας στο σύμπλεγμα τριών από τα επιλεγμένα οικόπεδα, προτείνονται εναλλακτικοί συνδυασμοί των κατοικιών (συγκροτήματα), λαμβάνοντας υπόψην τη θέση και τον προσανατολισμό του κάθε οικοπέδου, την κλίμακα των γύρω κτιρίων και τη σχέση των οικοπέδων με το δημόσιο χώρο. Στόχος είναι επίσης σε όλους τους συνδυασμούς κατοικιών να αντιστοιχεί ένας υπαίθριος χώρος για την κάθε κατοικία. Οι κατοικίες που είναι δύο τύπων (μία μονόχωρη για 1-2 άτομα και μία δίχωρη για 3-5 άτομα) φτάνουν σε ύψος μέχρι δύο ορόφους, μελετώνται σε μικρή κλίμακα και παρουσιάζονται με οικοδομικές λεπτομέρειες και τομές.