Διερεύνηση του κόστους κεφαλαίου σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - Λαμπρόπουλος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων., 2014)
Το κόστος κεφαλαίου έχει για πολλά χρόνια θεωρηθεί ως απαραίτητο εργαλείο για την αξιολόγηση και τη σύγκριση επενδύσεων μίας επιχείρησης και είναι ίσο με την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση των επενδυτικών κεφαλαίων προς την επιχείρηση. Η αναμενόμενη αυτή απόδοση αντικατοπτρίζει το επίπεδο των επιτοκίων που επικρατούν στην αγορά και αποτελεί την πριμοδότηση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν όσοι επενδύουν κεφάλαια στην επιχείρηση. Το ασφάλιστρο για τον κίνδυνο καθορίζεται από το βαθμό επικινδυνότητας του κλάδου που η επιχείρηση δραστηριοποιείται. Όταν μία επιχείρηση θέλει να χρηματοδοτήσει ένα νέο έργο πιο ριψοκίνδυνο από τις συνήθεις επενδύσεις της, οι επενδυτές/δανειστές της αναμένουν μεγαλύτερη πριμοδότηση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν και έτσι το κόστος των κεφαλαίων που θα επενδύσουν θα είναι υψηλότερο. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση των παραγόντων που διαμορφώνουν το κόστος κεφαλαίου για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα σε χερσαία εγκατάσταση αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ενέργειας και υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Ακόμη, γίνεται υπολογισμός για το κόστος κεφαλαίου σε επενδύσεις ΑΠΕ για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την αποτίμηση του κόστους κεφαλαίου είναι οι σχέσεις που προκύπτουν από το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου ή αλλιώς Weighted Average Cost of Capital (WACC). Τα συστατικά που εμπλέκονται για τον υπολογισμό του κόστους κεφαλαίου των επενδύσεων ΑΠΕ μέσω του WACC, είναι το κόστος των ιδίων κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται και το κόστος των δανειακών κεφαλαίων. Για τον υπολογισμό του κόστους των ιδίων κεφαλαίων χρησιμοποιείται το Υπόδειγμα Αποτίμησης Περιουσιακών Στοιχείων ή αλλιώς Capital Asset Pricing Model (CAPM), ενώ για τον υπολογισμό του κόστους των δανειακών κεφαλαίων χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μεθοδολογίες: Η μέθοδος Eurelectric και η μέθοδος Bloomberg. Επίσης, γίνεται ανάλυση ευαισθησίας των παραγόντων που διαμορφώνουν το κόστος κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν, είναι φανερό ότι υπάρχει διαφορά στις τιμές του WACC για τις διάφορες χώρες της ΕΕ, αφού υπάρχει διαφορά στο επενδυτικό περιβάλλον κάθε κράτους.