Διερεύνηση αξιοποίηση παλαιών ανοιχτων λατομείων για τη χωροθέτηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέσω ΑΠΕ - Καλτσούνης, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2014)
Με την πρόοδο της οικονομίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται όλο και περισσότερο. Στις μέρες μας, η άντληση ενέργειας γίνεται κατά κύριο λόγο από τις συμβατικές πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και η βενζίνη, οι οποίες είναι μη ανανεώσιμες και όχι ανεξάντλητες. Η παραγωγή και η χρήση αυτών επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από την άλλη πλευρά, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ανανεώνονται μέσω του κύκλου της φύσης και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Το ζητούμενο είναι το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει. Αυτό αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης ακόμα και χώρων, οι οποίοι προορίζονταν για διαφορετική χρήση. Ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η μελέτη για την καταλληλότητα ενός τέτοιου είδους χώρου, όπως το Μεταλλείο Γερακινής, για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε εναλλακτικά σχέδια χρήσεων τέτοιας γης. Επισημαίνονται τρόποι εκμετάλλευσης ανενεργών λατομείων με παραδείγματα τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και το νομικό καθεστώς που διέπει την ανάπλασή τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο πώς μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου επιτυγχάνεται το ζητούμενο, δηλαδή η μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια. Παρατίθενται πληροφορίες σχετικές με τα δομικά στοιχεία και τις κατηγορίες των φωτοβολταϊκών συστημάτων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή τους, αλλά και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Στο επόμενο κεφάλαιο περιγράφεται το μεταλλείο της Γερακινής, κάνοντας χρήση του προγράμματος ThanCad και η διαδικασία μέσω της οποίας δημιουργήθηκε το μοντέλο προσομοίωσης του με τη βοήθεια του προγράμματος SketchUp. Αναλύονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη των σκιάσεων στο λατομικό χώρο και τα κριτήρια με τα οποία επιλέξαμε τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναπτύχθηκε ο τρόπος χωροθέτησης των πλαισίων, παρουσιάσθηκαν οι προδιαγραφές των πάνελ καθώς και ο υπόλοιπος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και ο τρόπος στήριξης των πλαισίων, υπολογίσθηκε η ισχύς του σταθμού και αναλύθηκαν μέσω διαγραμμάτων τα αποτελέσματα του προγράμματος PVGIS. Τέλος γίνεται οικονομική αξιολόγηση του έργου και αναφέρονται τα συμπεράσματα της εργασίας λαμβάνοντας υπόψιν οικονομικούς δείκτες αλλά και το οικολογικό όφελος.