Ποσοτική μαγνητική τομογραφία και μέτρηση σιδήρου σε ήπατος κια μυοκαρδίου σε ασθενείς με Β τύπου μεσογειακής αναιμίας - Σαϊτη, Κυριακή-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.Τομέας Φυσικής, 2014)
Με την χρήση ποσοτικής μαγνητικής τομογραφίας είναι δυνατή η μέτρηση συγκέντρωσης σιδήρου σε ήπαρ και μυοκάρδιο με μη-επεμβατικό τρόπο. Εν προκειμένω λαμβάνονται εικόνες σε διαφορετικούς χρόνους ηχούς και υπολογίζονται οι ρυθμοί χαλάρωσης R2 και R2* του ήπατος και του μυοκαρδίου ασθενών που πάσχουν απο μεσογειακή αναιμία β’ τύπου (β-Θαλασσαιμία), με υποψία υπερφόρτωσης σιδήρου λόγω των συχνών μεταγγίσεων αίματος για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι ρυθμοί χαλάρωσης συνδέονται άμεσα με την συγκέντρωση του σιδήρου στους ιστούς και με τις κατάλληλες εξισώσεις - αποτέλεσμα κατάλληλης διαβάθμισης από βιοψίες σε δείγματα των οποίων είχαν υπολογιστοί οι ρυθμοί χαλάρωσης - ο υπολογισμός απόλυτων συγκεντρώσεων σιδήρου στους ιστούς ενδιαφέροντος είναι δυνατός. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στα δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της αιμοσφαιρίνης και έπειτα στις αιμοσφαιρινοπάθειες οι οποίες οφείλονται σε κληρονομικές διαταραχές κατά τη διάρκεια δημιουργίας των μορίων της αιμοσφαιρίνης. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι θαλασσαιμίες ως ειδικοί τύποι αιμοσφαιρινοπαθειών που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες και ένας τύπος τέτοιας θαλασσαιμίας είναι ο β΄τύπος μεσογειακής αναιμίας ή αλλιώς γνωστός ως νόσος του Cooley. Στο δεύτερο κεφάλαιο, ακολουθεί ανάλυση του φαινομένου του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού σύμφωνα με την κλασική και την κβαντομηχανική φυσική και διατυπώνονται οι εμπειρικές εξισώσεις του Bloch οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση του φαινομένου. Επίσης, περιγράφεται η διάταξη του πυρηνικού μαγνητικού τομογραφού με τον οποίο πραγαμτοποιούνται οι εξετάσεις. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στην διαδικασία της ποσοτικής μαγνητικής τομογραφίας, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα κατα την εξέταση και ο τρόπος επεξεργασίας τους για την διεξαγωγή συμπερασμάτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο δίνονται παραδείγματα από ασθενείς που μετρήθηκαν πρόσφατα στο Ινστιτούτο Euromedica-Εγκέφαλος, με εικόνες, υπολογισμούς των ρυθμών χαλάρωσης και ο υπολογισμός της συγκέντρωσης του σιδήρου. Δίνεται επίσης μια ταξινόμιση της συγκέντρωσης βασισμένη σε διεθνή έρευνα που συνδέει την υπερφόρτωση σιδήρου με πιθανη παθολογία.