Διερεύνηση συμπεριφοράς πολυωρόφου μεταλλικού κτιρίου - Σωτηρόπουλος, Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών., 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η συμπεριφορά ενός υπάρχοντος πολυωρόφου μεταλλικού κτιρίου. Συγκεκριμένα η ανωδομή του κτιρίου αποτελείται από ένα μεταλλικό σκελετό, σύμμικτες πλάκες και ένα πυρήνα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει σχεδιασθεί για να στεγάσει γραφεία και βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του είναι το ελλειπτικό σχήμα των κατόψεων των ορόφων του. Τα φορτία της κατασκευής (μόνιμα, κινητά και οι δράσεις του ανέμου και του χιονιού) καθώς και οι δυσμενείς συνδυασμοί φόρτισής προσδιορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 1. Η σεισμική απόκριση της κατασκευής και τα σεισμικά φορτία σχεδιασμού αναλύονται με βάση τον ευρωκώδικα 8. H απόκριση του φέροντος οργανισμού της κατασκευής υπολογίσθηκε με το εμπορικό πρόγραμμα Sofistik. Επίσης δημιουργήθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο της ροής του αέρα γύρω από το κτίριο με τη χρήση του προγράμματος Simulation CFD. Για τα δύο αυτά πακέτα λογισμικού που χρησιμοποιήθηκαν έγιναν εκτενείς έλεγχοι αξιοπιστίας με βάση απλούστερα παραδείγματα επιλυμένα αναλυτικά. Τελικά, για τα εντατικά μεγέθη σχεδιασμού που προέκυψαν από την προσομοίωση, ελέγχθηκαν, κατά τον Ευρωκώδικα 3, τα μέλη του φορέα που δέχονται την μεγαλύτερη καταπόνηση. Για αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί.