Οι πρασίνες νησιωτικές κοινότητες ως πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης - Πρωτόπαπα, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διασαφηνίσει τον όρο πράσινες νησιωτικές κοινότητες, όπως αυτός χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά και να δώσει παραδείγματα από τις πράσινες νησιωτικές κοινότητες που υπάρχουν στον κόσμο. Το Πρόγραμμα "Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές "Κοινότητες" - Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης" επιδιώκει την ισόρροπη, αειφόρο, περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημιουργία πρωτοπόρων οικονομιών, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών απομονωμένων "κοινοτήτων", τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των διαφόρων μορφών τουρισμού, και την εξοικείωση των πολιτών και των εργαζομένων με πρακτικές Πράσινης Ανάπτυξης, που δημιουργεί δυνατότητες μεγάλης προστιθέμενης αξίας και προοπτικές στην τοπική οικονομία (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό, κλπ.), οδηγώντας στο μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας ή/και εκπομπών CO2 με απώτερο σκοπό την επαναληψιμότητα των παραπάνω πιλοτικών δράσεων για όλη την επικράτεια. Οι δράσεις θα αφορούν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ), στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στις πράσινες μεταφορές, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και στην αειφόρο διαχείριση υδάτινων πόρων. Μια από τις νησιωτικές κοινότητες που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα και επιλέχθηκε ως περιοχή μελέτης είναι το Αγκίστρι. Το Αγκίστρι αποτελεί όμως μια ειδική περίπτωση καθώς για το νησί υπάρχει παράλληλα και ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα ερωτηματολόγιο - οδηγός συνέντευξης για να ταξινομηθούν οι ανάγκες του νησιού και των κατοίκων. Το κυριότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση του ερωτηματολογίου, είναι πως δε συμβαδίζει η σειρά κατανομής των τομέων ανάπτυξης με τις δράσεις που έχουν κριθεί ως οι πιο αναγκαίες. Ενώ τα Έργα & Υποδομές είναι πρώτα σε σειρά προτεραιότητας, τα μέτρα και οι δράσεις που παρουσιάζονται ως τα πιο αναγκαία για το νησί ανήκουν στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτισμού. Αξιοσημείωτο είναι πως κανένας από τους ερωτώμενους δεν επέλεξε αυτόν τον τομέα πρώτο σε σειρά προτεραιότητας. Το βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο συνδυασμός των δύο προγραμμάτων είναι η βέλτιστη επιλογή.