Ανάλυση κόμβων σύμμικτης δοκού - χαλύβδινου υποστυλώματος - Κανταρέλη, Φεβρωνία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών., 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη ενός υπολογιστικού φύλλου MS Office Excel για τον προσδιορισμό της ροπής αντοχής και της δυσκαμψίας κόμβων σύμμικτης δοκού – χαλύβδινου υποστυλώματος. Η μέθοδος η οποία ακολουθείται για την ανάλυση των κόμβων βασίζεται στα κείμενα των Ευρωκωδίκων. Η ανάλυση που έγινε βασίστηκε στο Κεφάλαιο 8 (Σύμμικτοι κόμβοι πλαισίων σε κτίρια) καθώς και στο Παράρτημα Α (Δυσκαμψία στοιχείων κόμβων σε κτίρια) του Ευρωκώδικα 4, στο Μέρος 1-8 (Σχεδιασμός κόμβων) του Ευρωκώδικα 3 και στο Παράρτημα C (Σχεδιασμός της πλάκας σύμμικτων δοκών χάλυβα – σκυροδέματος σε ενώσεις δοκού – υποστυλώματος σε πλαίσια παραλαβής ροπών) του Ευρωκώδικα 8. Η μέθοδος που ακολουθείται, η οποία παρουσιάζεται στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας, είναι η σύνθεση βασικών συστατικών μερών, δηλαδή τόσο η σύμμικτη δοκός όσο και η σύνδεση μεταξύ των χαλύβδινων διατομών του κόμβου αναλύεται στα συστατικά της μέρη, για τα οποία υπολογίζονται οι ροπές αντοχής τους και οι συντελεστές δυσκαμψίας τους. Με σύνθεση αυτών προκύπτουν η ροπή αντοχής και η ολική δυσκαμψία του κόμβου. Το υπολογιστικό φύλλο Excel μελετάει εξωτερικούς κόμβους σε αρνητική και θετική ροπή κάμψης και εσωτερικούς κόμβους με αντίρροπες ροπές στις δύο πλευρές του κόμβου. Η κοχλιωτή σύνδεση μπορεί να μορφώνεται από δύο ή από τρεις σειρές κοχλιών. Με το υπολογιστικό φύλλο Excel έγιναν έντεκα διαφορετικά παραδείγματα ανάλυσης τα οποία παρουσιάζονται και σχολιάζονται στο κεφάλαιο 9 της εργασίας. Σε όλα τα παραδείγματα ο κόμβος ταξινομείται τελικά ως ημι-άκαμπτος.