Τεχνικές Μείωσης Σιδηροδρομικού Θορύβου - Στογιάννου, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του σιδηροδρομικού θορύβου και στοχεύει στον προσδιορισμό εναλλακτικών τεχνικών μείωσης του σιδηροδρομικού θορύβου, τη μεταξύ τους σύγκριση και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της τεχνικής των ηχοαπορροφητικών πλακών που εφαρμόστηκαν στο δίκτυο του ΗΣΑΠ (μέσω μετρήσεων πεδίου). Αρχικά, γίνεται παρουσίαση και περιγραφή των εναλλακτικών τεχνικών μείωσης του σιδηροδρομικού θορύβου που διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: α) τεχνικές που εφαρμόζονται στην επιδομή, β) τεχνικές που αφορούν το τροχαίο υλικό και γ) αντιθορυβικά πετάσματα. Στη συνέχεια, παρατίθεται η βιβλιογραφία που αφορά εργασίες σε μετρήσεις και αξιολογήσεις συγκεκριμένων τεχνικών μείωσης σιδηροδρομικού θορύβου καθώς επίσης και εργασίες σχετικές με την αξιολόγηση εναλλακτικών τεχνικών. Βάσει της βιβλιογραφίας συντάχθηκε ένας συγκριτικός πίνακας αξιολόγησης των παραπάνω τεχνικών μείωσης θορύβου ως προς τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια επιλογής τους από τους σιδηροδρομικούς οργανισμούς. Επιπλέον, έγιναν μετρήσεις για την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης τοποθέτησης ηχοαπορροφητικών πλακών στο μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των μετρήσεων έδειξαν τις σημαντικές δυσκολίες που ενέχει η μέτρηση του σιδηροδρομικού θορύβου καθώς εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τις μετρήσεις σε επίπεδο που δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του ηχοαπορροφητικού υλικού.