Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις μετακινήσεις με ταξί - Σπυροπούλου, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση και εκτίμηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις μετακινήσεις με ταξί. Για το σκοπό αυτό συλλέχτηκαν στοιχεία μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων από τους οδηγούς και χρήστες του μέσου. Τον έλεγχο και τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων ακολούθησε η κωδικοποίησή τους σε κατάλληλη βάση δεδομένων και η ανάπτυξη μαθηματικών προτύπων. Από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας του προτύπου σχετικά με τον περιορισμό ή μη της χρήσης ταξί, προκύπτει ότι η συχνότητα και ο σκοπός της μετακίνησης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πρότυπο. Αντιστοίχως, η αύξηση των χιλιομέτρων που διανύουν καθημερινά οι οδηγοί ταξί εξαρτάται κυρίως από την ημερήσια είσπραξή τους ,ενώ, στο πρότυπο για τη μείωση του κομίστρου ως απαραίτητη δυνατότητα βελτίωσης, ο στατιστικά σημαντικός παράγοντας με τη μεγαλύτερη επίδραση, είναι η διανυόμενη απόσταση. Η αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθορίζεται κυρίως από την καθαριότητα των οχημάτων και την κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών. Στο τέλος της εργασίας, παρουσιάζονται υλοποιήσιμες προτάσεις και συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επανάκαμψη του κλάδου των ταξί.