Αξονική κατάρρευση κωνικών κελυφών σύνθετου υλικού με πυρήνα πολυμερούς αφρού: αριθμητική προσομοίωση - Μπασιάς, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2014)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την αριθμητική προσομοίωση της συμπίεσης κωνικών δοκιμίων από σύνθετο υλικό τα οποία έχουν πυρήνα πολυμερούς αφρού με σκοπό την σύγκριση τους με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την πειραματική διαδικασία συμπίεσης των ίδιων δοκιμίων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια βασική αναφορά στον ρόλο των σύνθετων υλικών στην απορρόφηση ενέργειας κατά την κρούση των κατασκευών. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η ακριβής έννοια του όρου σύνθετα υλικά, οι ιδιότητες τους, ο τρόπος παραγωγής τους, τα δομικά συστατικά τους, τα είδη τους όπως και η μηχανική συμπεριφορά τους σε καταπόνηση. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των αφρωδών υλικών. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται οι μηχανισμοί κατάρρευσης και αστοχίας των σύνθετων υλικών και η αντιστοίχηση τους με τα ποσά ενέργειας που απορροφούν. Με το πέμπτο κεφάλαιο αρχίζει ουσιαστικά το πειραματικό μέρος της διπλωματικής αυτής. Σε αυτό μελετάται κατά πόσο μπορεί η προσομοίωση της κατάρρευσης μέσω του προγράμματος LS-Dyna να προσεγγίζει την πραγματική συμπεριφορά και απορροφούμενη ενέργεια του πειράματος. Συγκεκριμένα εξηγείται αναλυτικά ο σχεδιασμός των δοκιμίων στο περιβάλλον του προγράμματος ποιες παραμέτρους επιλέξαμε και γιατί. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε σύγκριση με τα πειραματικά με την βοήθεια εικόνων και αριθμητικών αποτελεσμάτων. Τέλος η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται καταλήγοντας μέσω της σύγκρισης σε σημαντικά συμπεράσματα.