Ευστάθεια των βραχωδών πρανών και δυνατότητες αποκατάστασης και αξιοποίησης του εγκαταλειμμένου λατομείου «ΒΛΑΧΟΥ» στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας - Γεωργαράς, Νίκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2014)
Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της ευστάθειας των πρανών του Λατομείου ‘’Βλάχου’’ και η πρόταση των κατάλληλων μέτρων προστασίας ώστε να καταστεί δυνατή η μελλοντική αξιοποίηση του χώρου από τους αρμόδιους φορείς. Το λατομείο αυτό, πλέον ανενεργό, βρίσκεται στους ΝΔ πρόποδες του Υμηττού και εντάσσεται σε μια σειρά λατομείων που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Αρχικά μελετήθηκαν τα γεωλογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της υπό μελέτη περιοχής, με τη βοήθεια γεωλογικών χαρτών και επί τόπου παρατηρήσεων. Για την πληρέστερη μελέτη του χώρου, κρίθηκε απαραίτητος ο διαχωρισμός των πρανών του λατομείου σε έξι επιμέρους τμήματα. Εξαιτίας της λατομικής δραστηριότητας, τα πρανή αυτά παρουσιάζουν μεταβλητό προσανατολισμό, κλίση και ύψος. Όσον αφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά, το λατομείο απαρτίζεται από Αλπικούς σχηματισμούς, ενώ στρωματογραφικά αποτελείται εξ ολοκλήρου από Δολομίτες Πιρναρής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν υπαίθριες μετρήσεις με τη χρήση γεωλογικής πυξίδας. Κατεγράφησαν δεδομένα όπως ο προσανατολισμός των επιμέρους πρανών, η κλίση τους, τα στοιχεία προσανατολισμού των ρηγμάτων που εντοπίστηκαν, καθώς και η μέγιστη κλίση και η διεύθυνση μέγιστης κλίσης μεγάλου αριθμού ασυνεχειών. Με την εισαγωγή των δεδομένων αυτών στο πρόγραμμα DIPS, προσδιορίστηκαν τα κυριότερα συστήματα ασυνεχειών που διατέμνουν τη βραχομάζα και εκτιμήθηκαν οι μορφές δυνητικής αστοχίας. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις καταπτώσεων βραχοτεμαχίων με τη χρήση του προγράμματος Rocfall με σκοπό τον καθορισμό των απαιτούμενων μέτρων προστασίας των πρανών που περιβάλλουν το λατομείο. Για κάθε επιμέρους τμήμα πραγματοποιήθηκαν 4 προσομοιώσεις στηριζόμενες στις διαφορετικές μάζες των ήδη αποκολλημένων βραχοτεμαχίων. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από το πρόγραμμα Rocfall μέσω γραφικών παραστάσεων και διαγραμμάτων, σχετικά με την αναμενόμενη κινητική ενέργεια, το ύψος αναπήδησης και τη θέση κατάληξης των βραχοτεμαχίων κατέστησαν δυνατό τον καθορισμό της φέρουσας ικανότητας, της ανθεκτικότητας, του μεγέθους και της θέσης τοποθέτησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας – αντιστήριξης. Αξιολογώντας τις ανωτέρω αναλύσεις, προέκυψε το συμπέρασμα πως στο λατομείο «Βλάχου» υπάρχει κίνδυνος εκδηλώσεως κατολισθήσεων κυρίως λόγω της κατακερματισμένης βραχομάζας, του φαινομένου της ανατροπής που δύναται να παρουσιαστεί στα περισσότερα από τα επιμέρους τμήματα και των επικρεμάμενων τεμαχίων που παραμένουν στην επιφάνεια των πρανών ως προϊόν της παλαιάς λατομικής δραστηριότητας. Συμπερασματικά, το λατομείο «Βλάχου» κρίθηκε ως ένας χώρος εύκολα αξιοποιήσιμος, καθώς τα προαναφερθέντα αίτια μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης. Με βάση όλα τα παραπάνω, συντάχθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων προστασίας από καταπτώσεις βράχων, ώστε ο χώρος μελέτης να καταστεί ασφαλής και έτοιμος προς αξιοποίηση.