Ανίχνευση και Αναγνώριση Πινακίδων Κυκλοφορίας με χρήση Τοπικών Χαρακτηριστικών - Περάκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2014)
Η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός αυτόματου συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας με ολοένα και περισσότερες εφαρμογές. Στόχος της παρούσης εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός πρωτότυπου συστήματος ανίχνευσης και αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, με χρήση τοπικών χαρακτηριστικών της εικόνας. Γίνεται περιγραφή των σημαντικότερων ως τώρα μεθόδων και για τα δύο σκέλη του προβλήματος και σχολιασμός των αποτελεσμάτων τους. Παρουσιάζονται τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την υλοποίηση της μεθόδου και οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη για δημιουργία διεθνούς βάσης δεδομένων για την αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, αφού ελλείψει αυτής δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη σύγκριση των προτεινόμενων λύσεων και επιλογή της βέλτιστης. Στη διαθέσιμη βάση δεδομένων ελληνικών πινακίδων, το ποσοστό ανίχνευσης ανήλθε στο 94%, και το ποσοστό αναγνώρισης των χαρακτήρων της πινακίδας με χρήση ελεύθερης πλατφόρμας στο 32,3%.