Σημασιολογική τυποποίηση υποκατηγοριών του Corine Land Cover σε περιβάλλον MediaWiki - Καραθάνος, Χριστόφορος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2014)
To σύστημα Corine Land Cover αποτελεί υλικό φυσικών και κοινωνικο-οικονομικών διεργασιών της επιφάνειας της γης. Διαφοροποιείται χωρικά από φυσιογνωμικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ένταση των διαφορών και των αλλαγών σε μια επιφάνεια. Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών γης αποτελεί προϋπόθεση για την ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών, αξιολογώντας την ανθρώπινη επίδραση στο τοπίο, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων της οικολογικής σταθερότητας στον τομέα της λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού. Αποτελεσματικά χαρακτηριστικά εδαφοκάλυψης και χαρτογράφησης συχνά απαιτούν τη χρήση πολλαπλών πηγών και μεθόδων ερμηνείας των δεδομένων, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πηγή δεδομένων ή μέθοδοι ερμηνείας ώστε να παρέχονται αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα συστήματα που βασίζονται στη γνώση έχουν σχεδιαστεί για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, εκπροσωπώντας τη γνώση με βάση κανόνες. Τέτοια συστήματα μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες καθώς η ποιότητα των αρχικών δεδομένων και της γνώσης αποτελούν σημαντικές παραμέτρους. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο συνδυασμός των Corine Land Cover δεδομένων, ο καθορισμός της γνώσης, και η υλοποίηση ενός συστήματος το οποίο θα περιέχει τις κατηγορίες των τεσσάρων επιπέδων του Corine Land Cover, με τις ιδιότητες και τις σχέσεις που συν δέονται μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε χρήστης χωρίς αρχικές ιδιαίτερες γνώσεις φωτοερμηνείας,συνδυάζοντας τα πρότυπα κατηγοριών, να αντλήσει γνώσεις από την καταγεγραμμένη πληροφορία ή να εξάγει συμπεράσματα μέσω συγκεκριμένων ερωτημάτων στη βάση γνώσης, δημιουργώντας ένα αντικείμενο δοκιμής και καθορισμού χαρακτηριστικών του συστήματος σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν οριστεί. Το σύστημά μας μπορεί να λειτουργήσει και ως μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνδυασμού ιδιοτήτων με τη χρήση των μεταδεδομένων να επιτρέπουν την ανάκτηση και εξαγωγή της γνώσης και αξιόλογων συμπερασμάτων.