Ανάπτυξη κώδικα σε περιβάλλον GIS για τον υπολογισμό του Βαθμού Μεταβολής Αναγλύφου από επιφανειακές εκμεταλλεύσεις - Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη κώδικα σε περιβάλλον GIS, με στόχο την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτίμησης και υπολογισμού της μεταβολής του αναγλύφου σε υπαίθριες εκμεταλλεύσεις, που αποτελεί μέρος της μεθοδολογίας “LETOPID". Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε ένα εργαλείο συμβατό με το λογισμικό ArcGIS 10.1 (ή νεότερη έκδοση) της ESRI, που ονομάστηκε “TRAC” (Topographic Relief Alteration Calculator – Υπολογισμός Μεταβολής Αναγλύφου). Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε μέσα από την δημιουργία ενός μοντέλου που αποτελείται από ροές εργασιών γεωεπεξεργασίας και στατιστικής ανάλυσης και επιτρέπει την ποσοτική εκτίμηση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο αρχικό ανάγλυφο της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από (i) είκοσι τέσσερα παραμετροποιημένα εργαλεία γεωεπεξεργασίας για την δημιουργία των επιφανειών με την απαιτούμενη πληροφορία και (ii) έναν κώδικα 750 γραμμών, δομημένο σε γλώσσα προγραμματισμού Python. Μέσα από την εκτέλεση μιας σειράς μαθηματικών συναρτήσεων, διενεργείται η στατιστική ανάλυση των γεωγραφικών χαρακτηριστικών των επιφανειών και υπολογίζεται ο βαθμός μεταβολής αναγλύφου. Συμπερασματικά, προκύπτει πως μέσα από την ανάπτυξη του εργαλείου “TRAC”, αυτοματοποιείται ο προσδιορδιμός του Βαθμού Μεταβολής του αρχικού αναγλύφου από επιφανειακές εκμεταλλεύσεις. Ο χρήστης του εργαλείου χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε λογισμικά ΓΣΠ μπορεί να εξάγει την σχετική πληροφορία ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος εκτέλεσης της μεθοδολογίας. Τέλος, διασφαλίζεται η επαναληψιμότητα και αντικειμενικότητα στην εκτέλεση της διαδικασίας, αφού όλα τα ενδιάμεσα στάδια είναι τυποποιημένα.