Εναλλακτική διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων και συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης - Κότσιαρης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2014)
Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) είναι παγκοσμίως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες, οι οποίες παράγουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης της ανακύκλωσης ως μεθόδου διαχείρισης των ΑΣΑ μέσω των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης. Παρουσιάζεται η ιεραρχία της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΣΑ που προτάσσεται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βασικές αρχές, την πρόληψη, την επανάχρηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τέλος την απόρριψη. Στον τομέα της νομοθεσίας γίνεται ιστορική αναδρομή της Ελληνικής νομοθεσίας καθώς και παρουσίαση της Ευρωπαϊκής με παρουσίαση των κυριότερων νόμων και διατάξεων. Εξετάζονται ακόμα οι κατηγορίες των ΑΣΑ που ανακυκλώνονται με ευθύνη των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης με παρουσίαση της σύνθεσης, το πλαίσιο διαχείρισης και τις τεχνολογίες ανακύκλωσης τους. Εξετάζονται ακόμα τα Συστήματα σχετικά με την ανάπτυξη και την υφιστάμενη κατάστασης τους, τα προβλήματα – δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Τέλος γίνεται αναλυτική περιγραφή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) παρουσιάζοντας τα έργα ανακύκλωσης που οργανώνονται από το Σύστημα, τα έργα μπλε κάδου και άλλες ειδικές δράσεις. Γίνεται επίσης αναλυτική περιγραφή του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ελευσίνας στο οποίο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και εξετάζονται τα διάφορα προβλήματα και δυσκολίες εφαρμογής της ανακύκλωσης που αντιμετωπίζει το Σύστημα.