Επιρροή του παλμού κατευθυντικότητας σεισμών κοντινού πεδίου στην ανελαστική απόκριση 8όροφου πλαισιακού κτηρίου από Ω.Σ. - Κασαμπαλή, Αμαλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της επιρροής του παλμού κατευθυντικότητας σεισμών κοντινού πεδίου, στην ανελαστική απόκριση ενός υφιστάμενου οκταώροφου πλαισιακού κτηρίου από ωπλισμένο σκυρόδεμα. Συγκεκριμένα μελετάται η απόκριση του φορέα στις 91 σεισμικές καταγραφές της βάσης δεδομένων NGA. Χρησιμοποιούνται οι αρχικές καταγραφές αλλά και τα παλμικά προσομοιώματα που παράγονται από αυτές για την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια και συμπληρώνεται από ένα παράρτημα στο τέλος. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια θεωρητική εισαγωγή για τις σεισμικές κινήσεις κοντινού πεδίου. Αναφέρονται τα κύρια χαρακτηριστικά τους, καθώς και συνοπτικά οι κανονισμοί που σχετίζονται με αυτές. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο προς ανάλυση φορέας. Γίνεται συνοπτική παρουσίαση του υπάρχοντος κτηρίου και ακολουθεί περιγραφή της προσομοίωσης του φορέα στο στατικό πρόγραμμα SAP2000. Κατόπιν περιγράφεται ο πιο συνήθης τρόπος ανελαστικής ανάλυσης, με τη μέθοδο Pushover, και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανελαστικής αυτής ανάλυσης στο φορέα, με σημαντικότερη την εξαγωγή της καμπύλης ικανότητας, από όπου προσδιορίζονται τα όρια διαρροής. Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθεται η λίστα με τις 91 καταγραφές της βάσης NGA που θα χρησιμοποιηθούν. Ακόμα γίνεται περιγραφή της διαδικασίας με την οποία έγινε η απομόνωση του παλμού από την αρχική καταγραφή, με τη νέα μεθοδολογία που παρουσιάσανε στη δημοσίευση "Explicit determination of the pulse inherent in pulse-like ground motions" οι Πέτρος Μίμογλου, Ιωάννης Ψυχάρης και Ιωάννης Ταφλαμπάς. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα τις απόκρισης της κατασκευής στις 91 αρχικές καταγραφές καθώς και στους 91 εξαγόμενους παλμούς σε πίνακες. Ακολουθεί σχηματική παρουσίαση των παραπάνω αποτελεσμάτων σε διαγράμματα, για την ευκολότερη αξιοποίηση τους. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται ένας σύντομος σχολιασμός των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Στο παράρτημα που ακολουθεί, στο τέλος της εργασίας, παρουσιάζεται για κάθε σεισμική καταγραφή η σύγκριση των χρονοϊστοριών εδαφικής επιτάχυνσης, ταχύτητας και μετατόπισης καθώς και των φασμάτων ταχύτητας και μετατόπισης της αρχικής καταγραφής και του παλμού.