Ανάλυση και αξιολόγηση της υφής ασφαλτικών οδοστρωμάτων - Κοσμέτου, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Οδοποιίας, 2014)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν οι διάφορες κατηγορίες υφής των ασφαλτικών οδοστρωμάτων. Βάσει της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, έγινε λεπτομερής ανάλυση του ρόλου και τoυ τρόπου επιρροής των κύριων κατηγοριών υφής, τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και σε θέματα εξυπηρετικότητας του χρήστη της οδού. Επιπρόσθετα, διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η μέθοδος της δυναμικής φασματικής ανάλυσης, ως τρόπος απεικόνησης και αξιολόγησης κυματισμών που σχετίζονται με την επιφάνεια των οδοστρωμάτων. Κατόπιν, μέσω της αξιοποίησης στοιχείων υφής, προερχόμενα από την τράπεζα δεδομένων του Εργαστηρίου Οδοποιΐας ΕΜΠ, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις διαδικασίες αξιολόγησης της υφής, καθώς και του τρόπου μεταβολής της στο χρόνο. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι κατασκευάζοντας ένα οδόστρωμα με καλή-αποδεκτή υφή, εξασφαλίζεται σε μεγάλο ποσοστό η απαίτηση για καλή ποιότητα της επιφάνειας κύλισης, ενώ βελτιστοποιούνται οι ενέργειες στα πλαίσια ενός συστήματος παρακολούθησης οδοστρωμάτων.