Μελέτη για εφαρμογή αυτόνομων υβριδικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Υποσαχάριες χώρες της Αφρικής - Σαντίκος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2014)
Τα τελευταία χρόνια τα ενεργειακά προβλήματα βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος επηρεάζοντας άµεσα και καθοριστικά τις οικονομίες και τις πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στον ενεργειακό τοµέα είναι ριζικές, και μοιραία επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την παγκόσμια οικονοµική πορεία. Μέσα σε όλο το σύγχρονο ενεργειακό σκηνικό εµφανίζεται πρόσφατα ένας νέος αλλά πολλά υποσχόμενος εταίρος, οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Οι πηγές αυτές ενέργειας έχουν προχωρήσει αρκετά από πλευράς τεχνολογικής ωριµότητας σε πολλούς τοµείς, όπως στερεά καύσιµα, βιοαέριο, βιοαιθανόλη, βιοντήζελ κλπ, και επιπλέον ευνοούνται από το διαμορφούμενο παγκόσμια πολιτικό σκηνικό που επιβάλλει άµεση λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών θερµοκηπιακών αερίων που επηρεάζουν δυσμενώς και αποσταθεροποιούν το κλίµα της γης. Οι ΑΠΕ, φαίνεται να δίνουν λύσεις στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, παρέχοντας συγχρόνως και διέξοδο στα θέµατα της ενεργειακής ασφάλειας µέσα από την μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Πέρα από αυτά, υπόσχονται τόνωση των τοπικών αγορών και περιφερειακή ανάπτυξη. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η επιλογή δύο κατάλληλων υβριδικών πακέτων τα οποία θα έχουν εφαρμογή σε μία χώρα της Αφρικής. Η επιλογή της κατάλληλης χώρας θα γίνει με την βοήθεια μίας πολυκριτηριακής ανάλυσης, στην οποία λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως είναι το ποσοστό ηλεκτροδότησης, η μέση ετήσια παραγωγή ενός δοσμένου συστήματος, η μέση ταχύτητα του ανέμου κ.α. Μετά την επιλογή της χώρας περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εφαρμογής του πακέτου και υπολογίζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.