Προσομοίωση και αναβάθμιση ενεργειακής συμπεριφοράς ξενοδοχειακής μονάδας στο λογισμικό Energy Plus και υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματός της μέσω του CO2 Footprint Calculator - Παπαδάκη, Μαρία- Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας του νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Έπειτα από μελέτη και βαθειά κατανόηση του μεγέθους της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας, προέκυψε η συνειδητοποίηση της επιτακτικής ανάγκης για βιοκλιματικό σχεδιασμό. Μελετώντας τις βιοκλιματικές αρχές και τις μεθόδους εφαρμογής τους επιλέχτηκε να γίνει χρήση ορισμένων εξ αυτών στο υπό μελέτη ξενοδοχείο. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν πρωτίστως η προσομοίωση της υφιστάμενης κατάστασης του ξενοδοχείου, η οποία υλοποιήθηκε μέσω του λογισμικού Energy Plus. Αναλύοντας τα αποτελέσματα που εξήχθηκαν από το πρόγραμμα και συγκεκριμένα αυτά των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, προτάθηκαν βιοκλιματικές λύσεις με σκοπό τη μείωση τους. Κάθε μία από αυτές τις λύσεις προσομοιώθηκε εκ νέου στο λογισμικό για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους και της οικονομικής αποδοτικότητας των συστημάτων εφαρμογής τους. Τελευταίο στάδιο της μελέτης, αποτέλεσε η εύρεση του ανθρακικού αποτυπώματος (Α.Α.) του ξενοδοχείου. Για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης εικόνας του συνολικού Α.Α. του ξενοδοχείου υπολογίστηκε το Α.Α. λειτουργίας του, βάσει των καταναλώσεων και το Α.Α. κατασκευής του κτιρίου. Το τελευταίο προέκυψε κατά προσέγγιση από την εισαγωγή των εμβαδών των δαπέδων του κτιρίου και των αντίστοιχων υλικών του στο πρόγραμμα CO2 Footprint Calculator, του Ε.Μ.Π.. Τέλος στα πλαίσια έρευνας του Ε.Μ.Π. τα παραπάνω δεδομένα του ξενοδοχείου, καθώς και τα ίδια δεδομένα (εμβαδά και υλικά) άλλων τριών ξενοδοχείων του νομού Κρήτης, εισήχθησαν και στο λογισμικό CO2 Footprint Estimator for Hotel Floors, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την εκτίμηση του Α.Α. των υλικών δαπέδων σχεδιαζόμενων ξενοδοχείων. Μέσω του τελευταίου λογισμικού προέκυψαν τα εκτιμώμενα Α.Α. των ξενοδοχείων και η απόκλιση τους από τα πραγματικά Α.Α. που προέκυψαν από το πρώτο λογισμικό. Έχοντας ως δείγμα τις αποκλίσεις αυτών των τεσσάρων ξενοδοχείων αξιολογήθηκε το δεύτερο λογισμικό.