Ποζολανική δραστηριότητα μηχανικά ενεργοποιημένων μετακαολινών και εφαρμογή τους στην τεχνολογία σκυροδέματος - Φίτος, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών.Εργαστήριο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας - Κοιτασματολογίας, 2014)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ποζολανικότητας των μηχανικά ενεργοποιημένων καολινών και η σύγκρισή τους με αντίστοιχους θερμικά ενεργοποιημένους καολίνες. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, αρχικά, μελετώνται, ως προς τα ορυκτολογικά χαρακτηριστικά τους, 3 φυσικοί ελληνικοί και ένας εμπορικός καολίνης. Στη συνέχεια, εξετάζονται συνδυαστικά με τις αναλυτικές μεθόδους (XRD, FT-IR, TG/DTA) οι θερμικά και μηχανικά ενεργοποιημένοι καολίνες και γίνεται λεπτομερής ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ακολουθεί η εξέταση της ποζολανικότητας των θερμικά και των μηχανικά ενεργοποιημένων καολινών με τη δοκιμή Chapelleκαι τη μελέτη με τις προαναφερθείσες αναλυτικές μεθόδους των προϊόντων. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι οι μηχανικά ενεργοποιημένοι καολίνες παρουσιάζουν υψηλή ποζολανικότητα, αντίστοιχη με αυτή των θερμικά ενεργοποιημένων. Επίσης, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τη δραστικότητα και ποζολανικότητα των μηχανικά ενεργοποιημένων καολινών ανάλογα με το χρόνο άλεσης.