Μελέτη Φυσικού Φωτισμού Και Ηλιασμού Θαλάμων Νοσηλείας - Βενεδίκη, Άννα Δέσποινα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2014)
Στα πλαίσια της διπλωματικής αυτής εργασίας, εξετάζουμε τη σχέση του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της γεωμετρίας του εξεταζόμενου κτιρίου. Στην προκειμένη περίπτωση το εξεταζόμενο κτίριο είναι μορφής σταυρού ενώ επιλέγεται και ένα κτίριο αναφοράς, τετραγωνικής κάτοψης, ίδιου όγκου και προσανατολισμού με το εξεταζόμενο. Στη συνέχεια, γίνεται σύγκριση των δύο κτιριακών μορφών με γνώμονα την ενεργειακή τους απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, διερευνάται η επίδραση της σκίασης που προσφέρει η ίδια η μορφή του κτιρίου και γίνεται προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων για την επίδραση των αυτοσκιαζόμενων μορφών στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αν και η δυνατότητα του βιοκλιματικού σχεδιασμού να αποτελέσει μορφογενετικό μέσο έχει αναγνωρισθεί ευρέως, παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά ανεξερεύνητη αφού οι κύριες αρχές του περιορίζονται τις περισσότερες φορές σε τεχνικό επίπεδο, παρά στην αρχιτεκτονική σύνθεση. Ωστόσο, οι βασικές αρχές του σκιασμού και του φυσικού φωτισμού είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ηλιακή γεωμετρία και επομένως με τη μορφή του κτιρίου. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία αρχιτεκτονικών μορφών που να έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα να προσφέρουν στο χρήστη ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης ειδικά όταν πρόκειται για χρήστες μονάδων υγειονομικής περίθαλψης όπου οι απαιτήσεις για την εξασφάλιση ενός θεραπευτικού περιβάλλοντος είναι αυξημένες. Σε πρώτη φάση, το κτίριο αναλύεται ως προς τα επίπεδα φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό του και στη συνέχεια αναλύεται ως προς την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνειά του. Προσδιορίζονται οι παράμετροι που επηρεάζουν τις τιμές φυσικού φωτισμού και αναλύεται η αποδοτικότερη λύση από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας και κατ’ επέκταση οικονομικών πόρων που κρίνεται αναγκαία σε περιπτώσεις εξαιρετικά ενεργοβόρων εγκαταστάσεων όπως μια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης. Τα μοντέλα σχεδιάστηκαν με το Google SketchUp και οι προσομοιώσεις εκτελέστηκαν μέσω των λογισμικών Open Studio, Radiance και Energy Plus.