Αποκατάσταση και επανάχρηση των Νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων - Σερέφογλου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, 2014)
Η διπλωματική εργασία αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση των 7 συνεχόμενων νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Τον 16ο μΧ αιώνα οι Ενετοί κατασκεύασαν 17 πέτρινα νεώρια εκ των οποίων σήμερα σώζονται εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση τα 7 συνεχόμενα και ένα ακόμη δυτικότερα. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, αλλά και η λειτουργική επανένταξη του συνόλου του στη ζωή της πόλης. Το τεχνικό κομμάτι της εργασίας περιλαμβάνει εκτενή αποτύπωση των διαστάσεων και των βλαβών και προτάσεις αποκατάστασής τους με συμβατά υλικά και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Το συνθετικό κομμάτι περιλαμβάνει πρόγραμμα χρήσεων πολιτιστικού συγκροτήματος και εξωτερική διαμόρφωση περιπάτου, πλατείας, ελεύθερου χώρου στη θέση του κατεδαφισμένου 8ου νεωρίου και προβλήτας στη βόρεια όψη. Η κεντρική συνθετική ιδέα είναι η δημιουργία δύο χώρων εργαστηρίων στη νότια μεριά του όπου θα πραγματοποιούνται workshops, τα αποτελέσματα των οποίων θα εκτίθενται στους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, cafe και χώρο υποδοχής με τη διοίκηση στο πατάρι. Η εσωτερική διάταξη προκύπτει από μία πορεία που διατρέχει όλο το συγκρότημα λαμβάνοντας υπόψη τις υψομετρικές διαφορές στις 4 κορυφές. Τα πατάρια έχουν στηριχθεί αναρτώμενα σε μεταλλικά πλαίσια που δεν επιβαρύνουν τη λιθοδομή και καθιστούν την επέμβαση αναστρέψιμη. Οι σκάλες είναι από corten, εμπνευσμένες από την κίνηση μίας προπέλας πλοίου στο χώρο. Εσωτερικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά χωρίσματα-καθίσματα από ξύλινο σκελετό με επιφάνειες corten ως μορφολογική αναφορά στα σκαριά των πλοίων που χτίζονταν στα νεώρια. Εξωτερικά αποκαθίσταται η αρχική διαφάνεια στις βορεινές όψεις με ανακλαστικά περιστρεφόμενα υαλοπετάσματα τα οποία ανακλούν τη θάλασσα. Το πεζοδρόμιο αφαιρείται μπροστά από τα 3 μεσαία νεώρια ως αναφορά στην αρχική τους λειτουργία, αποκόπτοντας την μεταγενέστερη προβλήτα από τα νεώρια. Στο σημείο αυτό, το δάπεδο των νεωρίων καταλήγει στη θάλασσα με βαθμίδες πάνω στις οποίες κυλά νερό. Η μπετονένια προβλήτα αποκόπτεται από το πεζοδρόμιο και φέρει μία ξύλινη κατασκευή κυματοειδούς μορφολογίας που καταλήγει σε υπαίθριο αμφιθέατρο και λειτουργεί ως περίπατος στον άξονα και ως σημείο στάσης στα πλαινά σημεία μεγαλύτερης κλίσης. Στη δυτική όψη διαμορφώνεται η πλατεία Κατεχάκη που συνδέει τα νεώρια με το ενετικό τελωνείο και στην ανατολική διαμορφώνεται υπαίθριος χώρος της βιβλιοθήκης που στεγάζεται με tensile membranes που θυμίζουν πανιά πλοίου και επιτρέπει τη θέαση στο αποκεκαλυμμέο θεμέλιο του κατεδαφισμένου 8ου νεωρίου.