Σχεδιασμός πιλοτικής μονάδας αφαλάτωσης με τη μέθοδο απόσταξης με μεβράνες - Παπακουνάδης, Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός πιλοτικής μονάδας αφαλάτωσης βασισμένης στην τεχνολογία απόσταξης με μεμβράνες. Η έμφαση δόθηκε στις βασικές παραμέτρους οι οποίες χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο σύστημα καθώς και στην ανάλυση των υποσυστημάτων της. Κύριες δραστηριότητες της διπλωματικής εργασίας θα είναι ο περαιτέρω σχεδιασμός όλης της πιλοτικής μονάδας αφαλάτωσης με το σχεδιαστικό πακέτο SolidWorks. Αρχικά, γίνεται εκτεταμένη βιβλιογραφική διερεύνηση της συγκεκριμένης μεθόδου καθώς και των μεγεθών που χαρακτηρίζουν τη διεργασία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το πιλοτικό σύστημα που υλοποιείται καθώς και τα επιμέρους συστήματα τα οποία το αποτελούν. Αναλύονται σε βάθος ο λόγος και τα πλεονεκτήματα για τα οποία επιλέχθηκε το σχεδιαστικό πακέτο SolidWorks όπως επίσης παρουσιάζεται η τρισδιάστατη απεικόνιση της μονάδας και των υποσυστημάτων της σε αυτό. Αναδεικνύεται η σημασία του τρισδιάστατου σχεδιασμού σε συστήματα ως ένα σημαντικό εργαλείο στην απεικόνιση της δομής τους, της διασύνδεσης μεταξύ των υποσυστημάτων καθώς και στην ίδια τη διαδικασία υλοποίησης της μονάδας. Παράλληλα, διαπιστώνεται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αφαλάτωσης μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία θα λύσει το πρόβλημα έλλειψης σε καθαρό νερό που αντιμετωπίζει ο πλανήτης γη.