Προσεγγιστικοί ραδιογραφικοί συντελεστές ισοδυναμίας πάχους για διάφορα στοιχεία και τα μίγματά τους - Παπαδόπουλος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας, 2014)
Τα κύρια αντικείμενα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αφορούν συνοπτικά: (α) στην λεπτομερή παρουσίαση του συνόλου των διαθέσιμων βιβλιογραφικών αναφορών που αφορούν σε ραδιογραφικούς συντελεστές ισοδυναμίας (ΡΣΙ) στοιχείων, μιγμάτων, ενώσεων και κραμάτων και στην συγκεντρωτική παράθεση των υπαρχόντων τιμών ΡΣΙ σε μορφή πινάκων. (β) στην μελέτη και ανάπτυξη θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων, οι οποίες να μπορούν να οδηγήσουν στον προσεγγιστικό υπολογισμό ραδιογραφικών συντελεστών ισοδυναμίας μεταξύ υλικών για τα οποία δεν υπάρχουν σχετικές τιμές στις γνωστές βιβλιογραφικές πηγές και χωρίς να απαιτείται άμεσα πειραματική επαλήθευση. Για το σκοπό αυτό αναλύονται οι θεωρητικές σχέσεις, που μπορούν να χρησιμοποιούνται για τους υπολογισμούς, τόσο για την περίπτωση που η δέσμη ακτινοβολίας είναι πολυενεργειακά φωτόνια από συνήθεις ισοτοπικές πηγές όσο και στην περίπτωση που η δέσμη ακτινοβολίας είναι πολυενεργειακά φωτόνια που εκπέμπονται από μηχανές παραγωγής ακτίνων –x. Κατά την ανάπτυξη των μεθόδων αυτών, εκτός από θεωρητικές σχέσεις χρειάσθηκε να συγκεντρωθούν και να χρησιμοποιηθούν πολλά διαθέσιμα δεδομένα από την βιβλιογραφία και το διαδίκτυο που αφορούν κυρίως στην εξασθένηση φωτονίων στην ύλη και στα διακριτά ή συνεχή φάσματα φωτονίων από ισοτοπικές πηγές ή από μηχανές ακτίνων -x αντίστοιχα. (γ) στην ανάπτυξη μιας κατάλληλης αλγοριθμικής διαδικασίας, η οποία να μπορεί να οδηγήσει στον υπολογισμό ραδιογραφικών συντελεστών ισοδυναμίας, με βάση τις σχέσεις που παρουσιάσθηκαν και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν. Λόγω της ανάγκης επαναληπτικών υπολογισμών εντός της διαδικασίας καθώς και της απαίτησης για επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, η υλοποίηση του αλγορίθμου έγινε εφικτή μόνο με τη χρήση κώδικα Η/Υ, ο οποίος αναπτύχθηκε σε περιβάλλον MATLAB και τέλος (δ) στην βελτιστοποίηση και στην διακρίβωση με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια της ποιότητας των υπολογισμών και της καλής λειτουργίας του αλγορίθμου και του κώδικα, και την παραγωγή αποτελεσμάτων για ΡΣΙ σε μορφή πινάκων για μια πολυπληθή επιλογή από υλικά, για τα οποία οι ραδιογραφικοί συντελεστές ισοδυναμίας ενδιαφέρουν στην τεχνολογική πράξη.