Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων. Ανάλυση και Προτάσεις Σχεδιασμού Συνθηκών Ήπιας Κυκλοφορίας στην Εμβέλεια των Σταθμών - Χριστάκου, Αγορίτσα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2014)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιχειρείται η περιγραφή και η ανάλυση συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων προκειμένου να προκύψουν προτάσεις ως προς την επιτυχημένη ένταξη συστημάτων στον ιστό των πόλεων αλλά και το σχεδιασμό συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή επιρροής τους. Για την πλήρη κατανόηση του εγχειρήματος ήταν απαραίτητη η μελέτη συστημάτων διαφόρων πόλεων, τόσο από άποψη μεγέθους όσο και γεωγραφικής θέσης. Αρχικά, αφού πραγματοποιήθηκε ιστορική αναδρομή στις γενιές από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν τα συστήματα δημόσιων ποδηλάτων, ακολούθησε η επιλογή έξι Ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες έγινε περιγραφή των συστημάτων τους και αξιολόγηση με βάση στατιστικά στοιχεία. Σκοπός ήταν η χρήση ενός αντιπροσωπευτικού Ευρωπαϊκού δείγματος και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν τρεις πόλεις μεσαίου και τρεις μεγάλου πληθυσμιακού μεγέθους (δηλαδή αντιστοίχου των πόλεων Καρδίτσα και Αθήνα που εξετάστηκαν εκτενέστερα στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας). Επιπλέον, προκειμένου να επιτευχθεί γεωγραφική διασπορά επιλέχθηκαν δύο πόλεις της Βόρειας, δύο της Κεντρικής και δύο της Νότιας Ευρώπης. Επόμενο στάδιο της παρούσας μελέτης, αποτέλεσε η περιγραφή και η αξιολόγηση του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων του δήμου Καρδίτσας που φιλοξενείται στην πόλη από την Άνοιξη του 2013. Εξετάστηκε η συγκεκριμένη πόλη καθώς αποτελεί πρωτοπόρο σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την χρήση του ποδηλάτου. Το ποδήλατο, αποτελώντας ορόσημο για την Καρδίτσα, έχει ενσωματωθεί από τους κατοίκους της στην καθημερινότητα τους για κάθε τύπου μετακίνηση. Επιπλέον, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη έχει εξαπλωθεί την τελευταία δεκαετία, αριθμώντας σήμερα 18 χιλιόμετρα στον αστικό και περιαστικό ιστό. Επομένως, κατόπιν μελέτης της δεδομένης περίπτωσης προκύπτουν συμπεράσματα ως προς το βαθμό συσχέτισης της επιτυχίας των συστημάτων με την ύπαρξη πρόσφορου εδάφους υποδοχής τους. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε η λήψη και η αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων από το δήμο Καρδίτσας, από την εταιρία κατασκευής του συστήματος καθώς και από διαδικτυακό ιστότοπο. Τα στατιστικά εντάχθηκαν σε διαγράμματα και οδήγησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη χρήση του συστήματος στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Επόμενο και τελικό στάδιο της διπλωματικής εργασίας, αποτέλεσε η μελέτη της περίπτωσης της Αθήνας. Η Αθήνα αποτελεί μια πόλη όπου η ανάγκη για βιώσιμες και εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς είναι επιτακτική. Προς αυτή την κατεύθυνση προτάθηκε η εγκατάσταση ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην πόλη από το δήμο Αθηναίων, χωρίς ακόμη να έχει πραγματοποιηθεί η υλοποίηση του. Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν όλα τα αδύνατα σημεία της υφιστάμενης πρότασης και διατυπώθηκαν υποστηρικτικές σκέψεις ως προς την υλοποίηση του. Αρχικά, έγινε μακροσκοπικός έλεγχος των 85 σημείων στάθμευσης, με παράλληλη κατηγοριοποίηση των αναφορικά με τη γειτονική χρήση γης. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν τέσσερις σταθμοί ενοικίασης στους οποίους έγινε έλεγχος στην μικρό-κλίμακα μέσω αυτοψίας, ενώ πραγματοποιήθηκε πολεοδομική και κυκλοφοριακή ανάλυση. Τέλος, εντοπίστηκαν κάποιες διαδρομές που διατρέχουν το κέντρο της πόλης και προτάθηκε η ανάπλαση τους μέσω διατομών ώστε να αποτελέσουν ζώνες ήπιας κυκλοφορίας που θα φιλοξενήσουν το ποδήλατο με ασφάλεια, ενσωματώνοντας το στον αστικό ιστό.